tisdag 17 maj 2016

Schackrutor

Min mormor var en riktig bullmormor! 
Hon hade alltid nybakat bröd när man vaknade och gärna några bullar och andra kakor. 
Och något hon alltid hade i skafferiet var torra kakor så att hon aldrig skulle stå utan fika om det kom oväntat besök, dessa torra kakor var oftast schackrutor, finska pinnar och kolakakor. Alltid lika fina att titta på och smakade underbart gott! 

Här kommer ett recept på den klassiska schackrutan: 

Ni behöver till ca 50 st

4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g rumstempererat smör
2½ tsk vaniljsocker 
2 msk kakao

Börja med att hacka samman mjöl (lite i taget), socker och smör till en deg. 
Dela degen mitt itu. 


Blanda den ena degen med vaniljsocker och den andra degen med kakaon. 

Om degen är väldigt kladdig, låt den vila kallt en liten stund. 

Rulla ut degen i 4 jämna längder, 2 av varje färg. 
Lägg en ljus längd bredvid en mörk. 
Lägg sedan en mörk längd ovanpå den ljusa och en ljus längd bredvid den mörka. 
Tryck till lite lätt. 

Lägg längderna kallt en liten stund. 
Sätt ugnen på 200 grader C. 

Skär ½ cm- 1 cm tjocka skivor. 
Lägg dom på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. 
Låt kakorna svalna på galler, de ska vara kalla innan de läggs i burk! 

Schackrutorna går alldeles utmärkt att frysa in, de behåller sin goda smak i 2-3 månader. 

Man kan göra schackrutorna i alla möjliga olika former, färger och smaker, men vill man göra dom lite söta till ett kalas eller liknande så är här ett litet tips... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar