torsdag 13 april 2017

Ägg


Nu i påsktider så mumsar vi på mer ägg än nånsin!

Vi använder ägg i alla dess
former och på olika sätt, de kokas, poscheras, bakas med och målas på.

Här jag har samlat lite blandad fakta och tips angående äggen som vi håller så kära.
Ska även försöka få tid och ge mig på att göra en tårta med äggkräm för första gången för min del i helgen :)
Jag älskar äggkräm på bakverk om man får till den där underbara smaken, men har aldrig gjort det själv än, varför vet jag inte... men ska försöka tänkte jag... :)
Storleken har faktiskt en betydelse… i vissa fall…

Vi kokar ofta alla ägg lika länge. Tänk på att koktiden varierar beroende på vilken storlek ägget har.
Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet.
Ett normalstort ägg väger ca 53-63 gram.

 För hög temperatur…
Det är vanligt att äggvitan blir lite gummiaktig. Då har du förmodligen kokat dina ägg på för hög temperatur.
Låt alltid äggen sjuda eller koka lätt, aldrig stormkoka.

Äggen spricker…
Vi har nog alla varit med om att äggen spricker under kokningen.
Men det finns knep för att minska risken…
Ta ut äggen från kylskåpen en stund före kokning. Det är nämligen lättast att koka rumstempererade ägg då de inte spricker lika lätt när man lägger ner dem i kokande vatten.
Har ni inte redigt tiden på er sida så värm äggen lite i händerna så är de inte helt kylskåpskalla.
Dessutom är det större risk att stora ägg spricker lättare då större ägg har skörare skal.
Man kan också picka ett litet hål på äggets trubbiga ända. Därunder finns en luftblåsa. Blir det hål där så spricker inte ägget lika lätt.
Omöjliga att skala…

Kyl ner äggen direkt efter kokning. Då blir de lättare att skala.
Även att skala äggen under rinnande vatten gör det lite enklare.
Riktigt färska ägg är svåra att skala eftersom de olika hinnorna klibbar fast sig vid varandra. Det bästa är att koka ägg som är minst en vecka gamla. Äggens ålder får du fram genom att räkna 28 dagar bakåt från bäst före-datumet på förpackningen.
Plast är bättre än silver…
När det väl är dags att mumsa på dina kokta ägg till påskmiddagen, är det många som plockar fram silverbesticken till finporslinet. Trevligt! Men ät aldrig dina ägg med silversked eller liknande, det kan ge en metallisk smak.
Ugnen…
Ska du koka till många personer och har tillgång till ugn med ånga kan du sätta in hela pappkartongen i ugnen. Ånga i 13-14 minuter och skölj sedan äggen i kallt vatten.
Resultatet: Perfekt kokta ägg, fasta och krämiga.

Koktider:
För att få ägget precis som ni vill ha det kan
ni följa denna guide som Mitt kök har tagit fram.
Lägg ner ägget i kokande vatten och låt det koka enligt följande:
3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till dressingar.

4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.

5 minuter
Gulan är fortfarande rinnig men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Perfekt löskokt ägg!

6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita

7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och helt fast vita. Precis mittemellan löskokt och hårdkokt.

8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga, men fasta ägghalvor till påsk.

9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata tiden för att hacka ner i till ex gubbröra också perfekt ägg för ägghalvor.

10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.

11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och bli gryniga och torra.
De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.

Blandad fakta...

·        Världens största hönsägg lades av en amerikansk höna och vägde 454 gram. Det innehöll dubbla skal och två gulor. Det var nästan åtta gånger så tungt som ett normalt hönsägg. Generellt värper äldre hönor större ägg än yngre hönor. Dock är inte stora ägg bättre än mindre då de är skörare i skalet än mindre ägg.
 
·         Förutom hönsägg kan man även äta ägg av gås, vaktel, anka, struts och emu.
 
·        Små ägg väger mellan 43-53 gram och märks med S. Ett medelstort hönsägg väger 53-63 gram och märks med M
Stora ägg väger 63-73 gram och märks med L medan XL-ägg väger över 73 gram.

·       De flesta hönorna kan värpa drygt 100 ägg om året om äggen hela tiden avlägsnas ur redet. Men vissa höns kan även lägga uppemot 300 ägg! De är vanligen fertila i sex till sju år och värper oavsett om det finns en tupp eller inte.
 

·         En kyckling kallas för kyckling tills det att den börja lägga ägg, då blir den en höna.
 
·         Fågeln som lägger världens minsta ägg är Bikolibrin som lever
  i Karibien. Längden på äggen är under 10 mm och vikten 
   under 4 gram.

·        Kom ägget eller hönan först??
Frågan är en gammal klassiker men nu tror brittiska forskare att de har svaret…
Hönan kom först.
Deras motivering är komplicerad, men en viktig del är fyndet

       av ett protein på hönans äggstockar. De menar att detta protein är helt nödvändigt för att ägget ska kunna bildas. Proteinet påskyndar utvecklingen av skalet vilket är nödvändigt för att gulan och de andra vätskorna ska kunna skyddas medan kycklingen växer inuti ägget.

·         Vill man testa äggets färskhet så kan man lägga det i ett fyllt vattenglas.
-  Ligger ägget helt och hållet ner är det dagsfärskt.
- Ställer det sig lite lätt upp i vattnet är det veckogammalt men ändå helt oki att använda.
- Flyter det däremot upp till ytan helt och hållet är det riktigt gammalt. Dock så kan det ändå vara ok, knäck ägget och lukta på det, lukta det illa ska du undvika det.

·        Kokt ägg -
Ett hårdkokt ägg håller sig minst en vecka i kylen. Kyl det inom två timmar efter kokningen. Förvara ägget med skal i en förslutningsbar behållare för att minska risken att ägget tar smak av annat som finns i kylen.

·        Färgen på äggskalet bestäms - nästan – helt och hållet av hönans färg.
Vita höns lägger vita ägg och bruna höns lägger bruna.


 
·        Bruna höns saknar ett enzym som bryter ner ett ämne i raps, vilket kan ge äggen fisksmak. Därför innehåller foder till bruna höns inte raps.

·        Äggen håller bättre om de förvaras med den spetsiga sidan nedåt – och i kylskåp.
Förvaras äggen rätt håller de sig ätbara i mellan två och tre månader.

·        Det går att frysa in ägg. Men då måste ägget först knäckas eftersom skalet spricker om det blir infryst.
Gulan och vitan kan sedan frysas in tillsammans eller var o en för sig. Gärna i plastburk.

·        Är man osäker på om ett ägg är kokt eller inte kan man snurra på det.
Ett kokt ägg snurrar snabbt och jämnt medan ett okokt snurrar långsamt och ojämnt

Kasta inte äggskalen… 
 
·        Rengör svårrengjorda saker -
Skaka krossade äggskal och lite såpvatten i svårrengjorda objekt som termosar och vaser. Krossade äggskal kan också användas som ett icke-toxiskt slipmedel i grytor och stekpannor.

·       Tar bort skadedjur -
Sprid krossade äggskal runt dina växter och blommor i trädgården för att avskräcka sniglar och maskar utan att använda bekämpningsmedel.
En liten bonus är att rådjur hatar lukten av ägg så skalen hjälper även till att hålla Bambi borta.

·        Det är även bra att lägga äggskal i rabatterna hos växter som gillar kalk och pga. all näring som finns i skalen, däremot ska man inte lägga det hos rododendron eller andra växter som gillar sur jord.  
Det spelar ingen roll om skalen är kokta eller råa, det är kalken och mineralerna som man vill åt och de finns kvar ändå.
Tänk bara på att krossa skalen fint innan man blandar dem i ytjorden. Alternativt kan man lägga skalen i en vattenkanna tillsammans med vatten, låt stå några dagar och vattna sedan.

·        Det är bra att lägga äggskal i komposten, kalken neutraliserar kompostjorden som annars lätt kan bli för sur av för mycket gräsklipp.
Äggskalen bryts snabbt ner och sprider värdefull kalcium och andra mineraler till jorden i processen.

·         Ett par krossade äggskal i diskavloppet kommer att ta bort saker som fastnat och se till så att du inte får stopp i rören. Och eftersom skalen gradvis löses upp, kommer de rensa dina rör på sin väg ner i avloppet.

·         Ett gammalt husmorstips (har dock inte testat de själv) är att man tar ett sönderdelat äggskal och lägg i en liten burk med äppelcidervinäger, ungefär två dagar senare kan man använda den kalcium-rika blandningen för att bekämpa mindre hudirritationer och klåda.

·        Motverkar grävlingbett -
En gammal myt om grävlingar säger att om de biter någon låser sig deras käkar tills de hör benknotorna krasas sönder.
För att skydda sig mot betten skulle man därför stoppa stövlarna med knäckebröd eller äggskal…

·        Använd som kruka -
Fyll äggskalshalvor med planteringsjord och frön för att förbereda plantor till trädgården.
Ställ dem sedan i äggkartongen på fönsterbrädet innan du tar ut dem till trädgården på våren.
Knacka lite hål i bottnen så att rötterna kan ta sig ut men gräv ner alltihop då äggskalet ger bra näring som kalk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar