lördag 25 oktober 2014

Köttfärspiroger

I torsdags så gjorde vi köttfärspiroger ;) 

Det var riktigt längesen som vi åt detta och jag snubblade över ett recept förra veckan som vi gjorde om lite och det blev riktigt gott! Så gott så vi kommer troligtvis ha detta på vår kommande 30 års fest på buffé-bordet men då kommer jag göra dom i betydligt mindre skala :P
Tänkte dela med mig receptet till er så ni oxå kan testa detta :)


Till 8 piroger:
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
nästan 1 tsk salt
1 tsk socker
ca 7 dl mjöl


Fyllning:
600 g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3-4 morötter
1 - 1½ tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
1½ tsk spiskummin
1½ tsk salt
1 tsk peppar
3 msk tomatpuré
1½ dl vatten
Vill man ha köttfärsfyllningen lite krämigare så kan man ha i lite grädde mot slutet men bara lite så den inte blir för rinnig. 
Ost om man vill det
Pensla med 1 ägg om man vill det.
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader (fingervarmt).
  3. Häll vätskan över jästen och rör om till jästen har löst sig.
  4. Tillsätt salt, socker och arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter ungefär. 
  5. Medans degen jäser gör ni iordning fyllningen. 
  6. Skala och hacka löken. och pressa vitlöken, fräs dessa i en stekpanna med lite smör. 
  7. Skala och riv morötterna lite grovt. 
  8. Tillsätt köttfärsen och morötterna i stekpannan.
  9. Tillsätt även kryddorna.
  10. Blanda runt allt och se till så att köttfärsen blir genomstekt. 
  11. Tillsätt sedan tomatpuré och vatten och låt allt puttra på låg värme i ca 10 minuter. (Häll i grädden här om ni vill ha den krämigare). Låt sedan fyllningen svalna.
  12. Medans fyllningen svalna så ta degen som borde jäst färdigt nu och dela denna i 8 bitar. Forma varje
    bit til en boll och kavla sedan ut den till små tallriksstora bitar, jag kavlade mina ganska tunt men inte så tunt att dom går sönder. Här gör man  lite som man själv vill och tycker om. 
  13. Lägg ca 3 - 4 matskedar fyllning på ena halvan av pirogen. Vill man kan man även lägga in lite ost ovanpå fyllningen. 
  14. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanterna med en gaffel
  15. Pensla med ett uppvispat ägg. Vill man kan man även ha lite ost över. 
  16. Grädda i ca 10-15 minuter i 225 grader. 

Jag har även ett recept på skinkpiroger fast man gör dem på ett helt annat sätt, det kommer jag oxå lägga upp så småningom. 


Jag serverade dessa tillsammans med en grönsallad och med lite lättkokta grönsaker (blomkål o broccoli) som hade fått lite flingsalt över. 


Dessa var riktigt goda och dom kommer att tillagas flera gånger här hemma :) Hoppas att ni oxå gillar dom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar