Nu när det är lite höstmysigt ute så passar det perfekt att göra grytor!
Grytor är underbart goda och faktiskt väldigt lätta att göra, man låter bara dom stå o puttra på spisen i några timmar medans man gör något anat :)
Jag har ett recept där jag ändra måtten på ingredienserna efter antal o humör, tänkte dela med mig det till er.
När jag gör denna så gör jag den i en gjutjärnsgryta som räcker gott o väl till 4 personer + matlådor.
Är det även lite snuvigt hemma så lägger jag i lite xtra vitlök. :)
Ingredienser (ändra lite efter tycke o smak):
minst 500 g Högrev eller annat liknande kött
minst 4 morötter
1 lök
champinjoner
vitlök
oxfond
grädde
några matskedar vinbärsgelé
sambal olek
lagerblad
kryddpeppar
Gör så här:
- Bryn köttet som ni skurit i tärningar, ca 2 x 2 cm alt. om ni köpt färdiga grytbitar. Krydda det med lite salt o peppar.
- Skiva morötter, hacka löken och dela champinjonerna i bitar. Jag är inte glad för champinjoner men jag vill ändå ha dom i grytan då de ger en god smak. Men jag delar dom i lite större bitar så jag lätt kan plocka bort dom :) Häll i dessa i grytan.
- Häll även i pressad vitlök, sambal olek (här tar man lite efter humör o hur het man vill ha den), lagerblad och kryddpepparkorn.
- Låt puttra på låg värme med vatten och fond. Jag brukar ha så att det täcker köttet o grönsakerna. Låt det puttra i minst 2 timmar, gärna längre. Man kan till o med göra denna dagen innan. Rör om lite då o då och fyll på med vatten om det behövs. Man ska utan problem kunna dela köttet, de ska nästan falla isär på gaffeln.
- Häll i grädde så att det blir en krämig sås, behöver man så kan man även ha i lite redning. Det väljer man själv beroende på fast såsen man vill ha.
- Lägg i några skedar med vinbärsgelé.
- Låt den puttra en stund till så att smakerna kokar ihop.
- Smaka av såsen och kolla om det behövs några fler kryddor, gelé eller sambal.
Vill man ha lite mer smak kan man hacka i lite timjan på slutet o ha i grytan.
Servera med potatis, ris eller pasta och gärna en sallad till.
Jag har ingen bild på denna just nu men kommer att lägga till det nästa gång jag lagar denna :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar