lördag 8 november 2014

Skinkstek i Tupperweregryta


Idag blev jag sugen på skinkstek, åkte o handlade ingredienserna o blev glad över att skinksteken var på erbjudande :) 
Jag tänkte tillaga denna i min UltraPro-gryta, en Tupperweregryta som är som en lergryta i plast men man har ingen vätska i den, dock blir det väldigt mycket vätska i den när steken är klar :) 
Det bästa med en gryta är att man kan i stort sett ha i vad man vill, det brukar alltid smaka bra :) 

Har man ingen UltraPro (kan köpas relativt billigt på Tradera istället för på Tupperwerepartyn) så kan man göra denna steken i en lergryta med då måste man ha vätska i och lergrytan ska stå minst 30 min i kallt vatten innan man använder den, sedan ska man sätta in den i en kall ugn och inte en varm. Lergrytan behöver vänja sig vid värmen... 

Det jag hade i Tupperweregrytan är: 
  • 1 skinkstek
  • 2 gula lökar
  • 1 grönt äpple
  • några plommon (katrinplommon i påse) 
  • 3 morötter
  • 1 spansk peppar
  • 2 matskedar svartvinbärsgelé 
  • blomkål
  • broccoli 
  • (fling)salt o peppar
  • Grädde
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Börja med att putsa skinksteken lite om det behövs, jag köpte en på ca 1,1 kg . man får räkna lite med att den krymper lite för att det försvinner endel vätska. Skär även några snitt över den här o där. 
  3. Lägg några katrinplommon i skårorna i steken, stoppa in dom där de får plats typ ;) 
  4. Gnid in lite flingsalt i köttet, jag blandade ett vanligt och ett smaksatt med karl johan-svamp men det är inte nödvändigt. Gnid även in lite peppar på steken. 
  5. Skala morötterna och hacka dom i grova bitar sisådär 3 cm, lägg ungefär hälften i grytan. 
  6. Skala löken och dela den i 4 klyftor, är det stora klyftor så kan man dela dom ytterligare en gång. Lägg i hälften i grytan. 
  7. Hacka den spanska pepparn och lägg hälften i grytan. 
  8. Dela äpplet i klyftor men skippa kärnhuset, lägg hälften i grytan. 
  9. Lägg även i några plommon i grytan. 
  10. Lägg i steken i grytan och lägg i resterande av de du har kvar på skärbrädan; lök, äpple, spanske peppar, några plommon o morötter. 
  11. Ta ca 2 matskedar gelé och lägg över steken. 
  12. Sätt in steken i ugnen i ca 1 timme i mitten av ugnen men tänk på att det är en Tupperweregryta så man ska inte ha nån vätska i. 
  13. Dela blomkålen och broccolin i lagom stora bitar men lägg inte i dom i grytan än. 
  14. Ös över lite av spadet över steken efter halva tiden. 
  15. När steken varit inne i ca 1 timme så börja skala potatisen (om ni har potatis till) och koka den. 
  16. Lägg i blomkålen och broccolin i grytan och sätt in den i ugnen igen. 
  17. När blomkålen o broccolin är klara så dubbelkolla steken men vår var färdig, saftig och fin :) 
  18. Häll upp några dl grädde i en gryta, jag hade nog 1½ - 2 dl. Hällde lite på fri hand så det är inte så noga, denna ska man ha till såsen. 
  19. När grädden kokat upp så häll i all vätska från grytan, där sitter alla smakerna och det blev en underbart god sås som jag inte kunde sluta smaka på ;) 
  20. Red den med en toppredning så den blir lite tjockare - klart :) 
  21. Skär upp köttet och det är färdigt att serveras tillsammans med grönsakerna i grytan och gärna en sallad vid sidan om. 


Hoppas att ni gillar den! Den är underbart god o väldigt enkel att göra :) 
Smaklig spis! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar