söndag 29 januari 2017

Fläskkarrégryta med rosmarin, rosépeppar och chili

Experimenterade fram en riktigt god gryta
gjord på fläskkarré, färsk rosmarin, chiliflakes, grädde, svartvinbär m.m. hoppas bara jag minns allt jag hade i :P 

Lilleman älskade den så den gick helt klart hem i detta huset! 

Ni behöver till ca 6-8personer: 

ca 1 kg fläskkarré 
3 morötter
4 kvistar färsk rosmarin
4 klyftor vitlök
1 röd paprika
chiliflakes
1 rågad msk svartvinbärsgelé 
ca 8 dl grädde
hela rosépepparkorn
lagerblad
oxfond


Börja med att ansa köttet och att skära det i grytbitar. 
Bryn bitarna i omgångar i rikligt med smör tillsammans med ca 1 msk rosépepparkorn och 2 kvistar rosmarin. 

Pressa i vitlöken och fräs den tillsammans med köttet. Strö över lite chiliflakes, här beror mängden på hur starkt ni gillar maten. 

Rosmarinkvistarna kommer att se ganska tråkiga ut efter stekningen så ta bort kvistarna och släng dom. 

Skala morötterna och skiva dom. ner i grytan när köttet är färdigbrynt tillsammans med ca 5 dl grädde.
Skär även paprikan i mindre bitar och lägg ner i grytan. 

Häll i ca 2-3 msk oxfond och rör om. 
Lägg i 1 ny kvist rosmarin, 2 -3 lagerblad, fler rosépepparkorn och låt grytan småputtra i ca 1 -2  timmar. 
Rör om lite då och då och kontrollera vätskenivån, fyll på med mer grädde efter behov. 

Smaka av med ytterligare en kvist rosmarin, mer chiliflakes, svartvinbärsgelé. 

Kontrollera köttet så de faller isär av din beröring, smaka av och låt puttra på låg värme tills det att ni skall njuta av den. 

Servera med kokt potatis och en sallad. 
Underbart gott! 

Går alldeles utmärkt att frysa in. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar