torsdag 19 februari 2015

Chokladbrownie med mjölkchokladglasyr

Goda krämiga brownies där man gärna kan blanda i lite hackade nötter i men jag gjorde den naturlig denna gången :)
Första gången jag gjorde denna, gjorde om receptet endel så denna skulle passa oss bättre :)

Ca 20-25 bitar beroende på storleken på bitarna... 
  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1½ tsk torkat pulverkaffe
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg
Glasyr
  • 200 g mjölkchoklad 
  • 1-2 msk kaffe
  • 4 msk kakao
  • 1½ dl florsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
Topping 
  • hackad choklad efter eget tycke, smak o mängd. 
Gör så här: 

Smält smör och socker tillsammans i en kastrull, det blir lite karamelliserat så bli inte förskräckt att det får en brun färg. 

Blanda ihop alla torra ingredienserna i en bunke. 

Sätt ugnen på 150 grader C.

Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna - det kommer att stelna lite - och vispa ihop, lättast här att ta elvispen med en gång. 
Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. 

Häll smeten i en form med bakplåtspapper (ca 25 x 30 cm) eller i en rund form (ca 28 cm i diameter) 
Grädda kakan mitt i ugnen på 150 grader i 20 minuter. 

Ta ut kakan och låt den svalan i 30 minuter. 

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad. 
Blanda kakao och florsocker i en bunke. Blanda i smöret till en smet. 
Häll i kaffet och blanda upp. 
Blanda i chokladen till en jämn smet. 

Bred glasyren över den svala kakan och toppa den med den hackade chokladen.
Ställ den svalt så att glasyren få stelna lite. 

Låt kakan stå svalt men ta fram den ca 15 minuter innan servering så att den blir rumsvarm och smakerna kommer fram mer. 

Servera med vispad grädde, vaniljvisp, glass, färska bär o frukter eller som den är... 

Lycka till! :) 

Det går alldeles utmärkt frysa brownien. 

                                    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar