måndag 7 november 2016

Daimkladdkaka

Riktigt god chokladig kladdkaka meddaim dekorerad med chokladgrädde, perfekt på kladdkakansdag!


Jag hade en liten form, 16 cm i omkrets, som räcker till ca 6 personer. Blev en söt liten kläddis 💜 men jag skriver även ner ingredienserna till en normalform. 


Till en liten form, 16 cm i diametern: 
 
Till en springform, ca 22 cm i diametern:
 
 
 
100 g smör
 
200 g smör
100 g mörk choklad
 
200 g mörk choklad
2 ägg 
 
4 ägg
1 dl socker 
 
2 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
 
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 krm salt
 
1 krm salt
 
 
 
Chokladgrädde: 
 
 
 
 
 
1 1/4 dl vispgrädde
 
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk kakao
 
1 1/2 msk kakao
1 msk florsocker
 
1 1/2 msk florsocker
1 förpackning dubbeldaim
 
2 förpackningar dubbeldaim
 
 
 
Dekoration: 
 
 
1/2 - 1 förpackning dubbeldaim
 
2 förpackningar dubbeldaim
 



GÖR SÅ HÄR



  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj en form med löstagbar kant alt klä den med bakplåtspapper.
  • Smält smöret till kakan i en kastull på spisen. 
  • Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt i smöret. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
  • Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. 
  • Blanda ner mjöl och salt, lite i taget, och rör smeten till en jämn massa.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca15 minuter. Låt svalna helt så att inte grädden smälter sedan. 
  • Lossa kakan ur formen.
  • Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och vänd ner i grädden.
  • Bred grädden över kakan och dekorera med krossad daim.

Vi serverade med lite vispad vaniljgrädde för att bryta av chokladen lite, gott men mäktigt :) 

  Hoppas att ni gillar den! 


Kramisen 

Receptet kommer från början från Tidningen hembakad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar