måndag 28 november 2016

Glögggryta med rosmarin

En lite julig variant på gryta blev det idag, blev faktiskt god! Smakade dock inte så där starkt av glöggsmak som man kanske kan tro men det kan nog bero lite på vilken glögg man använder sig av, jag hade ICA:s Saturnusglögg som är alkoholfri. Men kan tro att om man använder en kraftigare glögg så blir det mer smak. Men här kom glöggen i en god, mustig eftersmak istället. Mums! 

Jag hade i vår gryta för ca 4-6 personer: 

750 g grytbitar av fläsk eller nöt
4 morötter
1 gul lök
4 dl grädde
1 burk crème fraiche, 2 dl
2 - 2 ½ dl glögg
1 färsk rosmarinkvist
1 rågad matsked svartvinbärsgelé 



Börja med att finhacka löken och fräs den i en stekgata. 

Putsa ner köttet till mindre bitar, ca 1 ½- 2 cm i storlek och bryn dem med löken. 

Krydda med lite salt, peppar och chiliflakes om ni vill det. 

Häll i grädden, klicka i crème fraichen och rör runt, låt koka upp. 

Börja med att hälla i ca 1 dl glögg och fyll sedan på mer ohhh mer efterhand, samtidigt som ni smakar av grytan. Då känner ni hur mycket glögg som ni vill ha i och märker om det blir för mycket eller för lite smak. 

När den småputtrat ca 1 timme, klicka i svartvinbärsgelé och låt rosmarinen koka med. 

Låt koka ca 1 timme till på lägsta värmen, rör runt lite då och då så att den inte bränns fast. 

Hur länge den ska puttra på spisen beror på vilket kött ni använder er av. 

Servera med potatis och gärna lite grönt till 💚



Kramisen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar