lördag 29 juli 2017

Choklad- och nötmaräng

Perfekt att ha till bottnen på en tårta,
använda till bakelser eller dela i mindre bitar och ha som tilltugg, eller varför inte till glass?

Enkel att göra och härligt seg och underbart god!

3 äggvitor
3 dl socker
ca 1/2 dl chokladsås på tub
flagad mandel

Täck en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 125 grader C.

Sätt en stekpanna på spisen och låt den bli varm.
Lägg i mandelflanen i den torra, varma pannan och rör runt då och då så att de inte blir för bruna.
Rosta tills mandeln fått en gyllende färg.
Låt svalna

Häll äggvitorna i en stor bunke och vispa dom till ett hårt skum, använd en elvisp eller en assistent.
Tillsätt hälften av sockret, fortsätt vispa till ett hårt skum, ca 1 minut.
Vispa i resterande av sockret, några matskedar i taget och vispa ca 1 minut varje gång.
Testa att vända bunken upp och ner, ramlar inget ur är den perfekt vispad.

Ringla över chokladsåsen över marängsmeten.
Skeda upp smeten på bakplåtspappret och bred ut smeten till en bottnen.
Strö över den rostade mandeln

Sätt marängen i nedre delen av ugnen och sänt temperaturen till 100 grader C.
Grädda marängen i ca 1 timme, stäng av ugnen och låt marängen stå kvar och låt kallna i ugnen.

Klar att använda till tårtor, bakelser, glass m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar