lördag 13 januari 2018

Mandelmanns bonkisar

Var ju bara tvungen att testa
mandelmanns bonnkisar efter vi sett deras julprogram.

Dom var goda, mjuksega bondkakor med mandel i, enkla att göra och går relativt snabbt, däremot ingen typiskt julkaka utan funkar perfekt året om. 
Nästa gång tror jag att jag även ska ringla lite choklad över dom. 

Vi gjorde dom dock lite tunnare än vad de gjorde i programmet så nästa gång följer jag programmets recept och inte nätets. Måtten jag skrivit är efter programmets. 





Du behöver:

  • 200 g smör
    2 dl strösocker
    1 msk ljus sirap
    ca 1 dl sötmandel, grovhackad
    5,5 dl vetemjöl
    1 tsk bikarbonat
    1 msk vatten

Gör så här


  1. Mät upp smör, strösocker och sirap. Hacka mandeln grovt. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.
  2. Arbeta ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet. Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten.
  3. Arbeta ihop degen och tryck ihop degen till två lika stora klumpar (gäller en sats deg, om du gör dubbel sats så gör 4 st klumpar o.s.v.).
  4. Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter. Rulla in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och lägg in dem i kylen, gärna över natten men minst 2 timmar tills de blivit hårda. De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom
  5. Sätt ugnen på 200 grader C.
  6. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,3-0,5 cm tjocka skivor. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda bondkakorna mitt i ugnen i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg.
  7. Receptet kommer ifrån Mandelmanns program och receptsamling, finns även på köket.se

1 kommentar: