tisdag 8 maj 2018

Chokladsockerkaka


Ganska lätt kaka att baka med mycket chokladsmak och en aning kaffe. 


Måste köpa lite roligare sockerkaksformar! 

Ni behöver: 
1½ dl kakao
1½ dl mjölk
3 dl strösocker 
235 g rumstempererat smör 
3 ägg
1½ dl kaffe
4½ dl vetemjöl
2½ tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver 
1 krm salt
smaksättning: 
daim och eller annan choklad
Dekoration: 
florsocker 

Servera gärna med bär, vaniljglass, vaniljvisp eller grädde

Gör så här: 



Blanda kakao, mjölk och hälften av strösockret (1½ dl) i en kastull och koka upp.  Glöm inte att röra i det då och då så det inte bränner fast. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj och pudra en sockerkaksform med kakao. 

Vispa smör och resterande socker fluffigt (mitt såg ut som att det hade skurit sig men det blev bra sedan när kakaoblandningen kom i). Vispa ner ett ägg i taget och sedan även den ljumma kakaoblandningen. 

Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en sil och sikta ner det i smeten. Rör om då och då. Tillsätt även kaffet. 

Häll upp smeten i formen. 

Grovhacka chokladbitarna och strö över dom över kakan, de sjunker ner lite om det är tung choklad. 


Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter, känn med en sticka att den är klar.


Låt svalna lite i formen (den kommer att sjunka ihop lite när den kallnar) innan ni vänder den om och stjälper upp den. Det är kakao som ser svart ut på kakan. 


Pudra över lite florsocker och servera gärna med färska bär, glass, vaniljvisp eller lättvispad grädde till.
 





Mums! 



Receptet kommer ursprungligen från Fredriks fika. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar