onsdag 2 maj 2018

Pannkakscupcake med jordgubbar och Nutella

För att fira in våren lite när valborgsmässoafton regnade och åskade bort så gjorde jag dessa till frukost, blev även till fika senare då de var så mumsiga men då skippade vi minipannkakan då de hade tagit slut vid frukosten.

Sonen som jag har försökt få att tycka om vanliga pannkakor men som vägrat mumsa på mer än en smakbit, åt glatt denna pannkakscupcaken och flera pannkakor vid sidan om! Klart godkänt betyg :)

Väldigt enkla att göra, jag gjorde dock muffinsen kvällen innan för att spara lite tid.

Receptet räckte till 12 stycken muffins och 12 tjocka pannkakor i ett plåttjärn.

Ingredienser muffins:

45 g rumstempererat smör
½ dl neutral olja
1 ¼ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl rumstempererad mjölk

Ingredienser tjocka mini-pannkakor:

2 dl vetemjöl
1 msk socker
1½ tsk bakpulver
en nypa salt
1 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk smält smör.

Servera med nutella, jordgubbar och vispad grädde, eller någon sylt och andra frukter om ni föredrar det 

Gör så här med muffinsen: 


  • Sätt ugnen på 175 grader C. 
  • Vispa ihop smör, olja, strösocker, salt och vaniljsocker till en vit och fluffig smet. 
  • Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. 
  • Blanda ihop vetemjöl och bikarbonat och tillsätt hälften i smeten tillsammans med mjölken, Vispa ihop till en smet och tillsätt resterande av mjölblandningen tills det blir en jämn smet. 
  • Fördela cupcake formar på en plåt alternativt i en cupcakeform. Mina är i hårdare papp. 
  • Fyll till ¾ med smet
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. 

  • Låt svalna helt innan ni fyller och dekorerar dom. Stek undertiden pannkakorna: 
Gör så här med mini-pannkakorna: 

  • Vispa ihop alla ingredienserna för pannkakorna. 
  • Smöra ett plättjärn och häll i ett tjockare lager smet på medelvärme, de ska bli gyllene. 

  • Låt pannkakorna svalna något. 

Montering: 

  • Gröp ut ett litet hål i mitten av varje cupcake. 
  • Fyll hålet med Nutella (eller sylt om ni föredrar det) och lite ovanpå cupcaken som jordgubbarna kan fastna lite i. 

  • Skölj och skiva jordgubbar, ca 3 på varje cupcake, i skivor som ni placerar ut lite stående som en rund solfjäder längst med kanten på cupcaken. 
  • Vispa grädden och spritsa den inuti jordgubbescirkeln. 
  • Toppa med en mini-pannkaka, strö över lite florsocker och garnera med en jordgubbe på en tandpetare. 

Klara att servera! 

Pannkakorna kan man även äta som de är på tallrik och muffinsen kan man servera till fikat med jordgubbar, Nutella och grädde, mums! 



Receptet kommer ifrån My kitchen stories





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar