lördag 16 mars 2019

Nötmaräng

Underbart god, lätt seg nötmaräng som är perfekt till tårtbotten!

Ni behöver endast 3 ingredienser:

100 g (1½ dl) hasselnötter
3 st äggvitor
1 dl strösocker

Hetta upp en torr stekpanna (inget smör eller olja). 
Rosta nötterna genom att "steka" dom några minuter på medelhög värme, de ska bli gyllenbruna och lukta nötter. Rör om eller skaka på pannan då och då så att de inte blir brända. 

Lägg nötterna i en handduk och gnugga dom lite så att skalet som sitter lite löst ramla av. 
Låt nötterna svalna och grovhacka dom. 


Sätt ugnen på 150 grader C. 


Dela äggen, Häll äggvitorna i en bunke och gulorna i en annan. Äggulorna kan du använda till sockerkaka, glass m.m. går bra att frysa in. 


Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin. 
Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast, man ska kunna vända den upp och ner utan att smeten rinner ut. 


Tillsätt de hackade nötterna och vänd försiktigt ner dom i smeten, Vispa till smeten lite lätt igen om den känns för lös efter det att nötterna kom i. 


Bred ut marängsmeten aningen i en bakplåtsklädd form med löstagbara kanter, eller så brer du bara ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Man kan även rita ett mönster på pappret innan om man ska ha den som en tårtbotten. 


Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 45 minuter. 
Låt bottnen svalna, det kan bildas lite sprickor men det gör inget. 


Vill man kan man även pensla lite smält choklad över marängen. 


Perfekt att ha som tårtbottnen, glasstårtsbotten, dekoration till glass eller olika desserter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar