fredag 15 mars 2019

Chokladgrottor

Goda chokladgrottor (istället för hallongrottor då sylt inte går hem lika mycket här hemma) som man kan variera med favoritchokladen. Vi fyllde denna omgången med center och minthjärtan, minten tog nästan lite överhand men båda sorterna var riktigt goda!

Ingredienser till ca 30 stycken

200 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1 ¾ dl brunt farinsocker
1 rumstempererat ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 ½ tsk vaniljsocker
200 g grovhackad choklad i valfri smak och sort (mörk, ljus eller mjölk) eller chokladknappar
ca 2 dl hasselnötter och sötmandel

Choklad till fyllningen, ex center, plopp, mint-💚, romerska bågar...


Gör så här: 


  • Sätt ugnen på 175 grader C. 
  • Grovhacka nötterna 
  • Grovhacka chokladen om du inte använder dig av chokladknappar, de är redan tillräckligt små. 
  • Vispa smör, socker och farinsocker till en fluffig smet.
  • Tillsätt ägget och vispa lite till. 
  • Ha i vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker, arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Ha sedan i nötterna och chokladen och blanda snabbt ihop allt så nötterna och chokladen sprids över hela smeten. 
  • Rulla degen till ca 30 lika stora bollar och fördela i minimuffinsformar eller en minimuffinsplåt.
  • Grädda dom i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. 
  • Tryck ner en chokladbit i mitten på varje kaka medans de fortfarande är varma
  • Vänta med att ta ut kakorna ur formen tills de svalnat helt, förvara dom i en lufttät burk i rumstemperatur. 


Här hemma var dom försvinnande goda.... 


Originalreceptet kommer ifrån My kitchen Stories, men som vanligt har jag ändrat lite på det. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar