måndag 20 juli 2015

Röd blandsaft på jordgubbar, smultron och vinbär

Jag plockade en del bär i trädgården men det var inte överdrivet mycket av alla olika sorterna så jag bestämde mig för att göra en blandsaft av dom. 
Och den var väldigt god i smaken, här kommer de att bli olika varje gång pga att man blandar olika sorters bär och har olika mängder men kombinationen jordgubb, vinbär och smultron var väldigt god! 

Ni behöver: 

20 dl röda bär
12 dl vatten 
6 dl socker
1½ krm natriumbensoat

Rensa bären från blad och annat krafs.

Blanda bär och vatten i en stor kastrull. Koka försiktigt tills bären blivit mjuka (ca 10-15 min) och mosa dom ordentligt med en sked så att all saft tas tillvara.

Sila blandningen genom en silduk i ca 30 minuter. 

Häll tillbaka den avrunna saften i en ren kastrull och värm den igen. 

Blanda ner sockret, lite i taget, tills det har löst sig och ge saften ett kort uppkok till. 
Skumma den lite då o då om det behövs. 
Ta av från värmen. 

Blanda natriumbensoaten i en matsked saft och rör sedan ut det med resten av saften. 

Häll saften på rena varma flaskor och låt dom svalna. Förvara sedan i kylskåpet. 

1 kommentar: