torsdag 9 juli 2015

Chokladbollsbakelse

Vi har en i familjen/släkten som är allergisk mot ägg, det är lite finurligt att tänka ut nått mumsigt till henne ibland då mycket saker faktiskt har ägg i sig... 


Och igår blev de lite så där oj vi behöver nått till henne... vi tycker det är ganska oki ändå att ha denna utmaningen att laga o baka till henne oxå, det är självklart för oss att hon känner sig välkommen och att hon inte behöver känna att hon är till besvär eller inte tänka så mycket på mat o bakning utan att även hon får och är delaktig :) 

Vi har även två mjölkallergiker så allergier blir det bara mer o mer så varför inte se möjligheter istället för suck o problem :) 
Denna gick verkligen hem så det får de bli fler gånger :) 
Och den är väldigt enkel! 

Ni behöver: 
100 g smör el margarin
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
   3 dl havregryn
2 msk kaffe
2 msk kakao

Chokladkräm
1/4 dl grädde
100 g mörk choklad alt  mjölkchoklad 

Topping
Några rutor mörk choklad

cocos


Blanda smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör om....
Blanda i havregryn, kaffe och kakao och rör om till en kladdig deg. 

Vi gjorde denna som en trekant men man kan ju anpassa den så som man vill ha den men enklast är att bygga den direkt på assietten då den är väldigt kladdig, dock så la vi först den på en bit bakplåtspapper, skar den till en trekant och la över den till assietten genom att vända bakplåtspappret upp o ner :) 

Hoppas att ni fattade, annars får ni fråga så får jag lägga in bilder o visa istället :P 
Tänk på att den bli ganska mäktig när ni gör storleken... 

Lägg bottnen på en assiett, ca 1 cm tjock, och börja fixa chokladsmeten :) 


Sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Rör tills chokladen är smält och blank, det kan bli lite för mycket men det gör ju inget ;) 

Bred på chokladkrämen på chokladbollsbakelsen

Skär en ny trekant eller den form ni valt på bakplåtspappret, men gör den lite mindre än den första, vänt pappret upp o ner och lägg den på chokladkrämen. 


Här kan ni antingen lägga på mer kräm alt göra som vi gjorde, smält några rutor choklad, (vi hade 4 rutor) och bred över bakelsens båda lager lite slarvigt så man ser kakan här o där. 

Tänk bara på att inte bre ett för tjockt lager med smält choklad, den kommer ju att stelna sedan... 

Strö över lite cocos och bakelsen är färdig. 


Vår kunde man nog gjort lite finare och jämnare men min sambo fick fria händer så ville inte rätta till den då han var så nöjd över den :) 


Men tjejen som fick denna var jättenöjd med den, hon hade lite lättvispad grädde till den och sa att den mumsar hon gärna på igen :) 

Kul! :D 



Vill man kan man ju göra denna som en hel tårta, bara att göra satsen större och låta fantasin flöda :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar