torsdag 9 juni 2016

Chokladbakelser

Underbart goda, lite mjuksega chokladbakelser med en god  och krämig mjölkchokladfyllning. 

Väldigt mäktig så välj storleken efter tillfälle och meny! 

Ett tips är att använda smeten för bottnen nästa gång ni ska göra kladdkaka, det ska jag göra för kladdigare kaka var längesedan jag stötte på :) 

För 6 - 12 stycken, beroende på vilken storlek ni vill ha. 


Botten
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
25 g smör

Garnering
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde


  1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
    Bottnen:
  2. Smält smöret.
    Vispa ägg och socker i en bunke.
    Rör ner det smälta smöret.
  3. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver.
    Sikta ner det i äggblandningen och rör ihop allt till en smet. 
  4. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. 
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. 
    Låt den svalna helt innan du tar den ur formen, om ni vill kan ni ställa kakan i frysen i ca 45 min så blir den lättare att skära annars ställ den svalt medans ni fixar fyllningen. 
    Fyllning:
  6. Hacka chokladen.
    Koka upp grädden, dra kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och smöret. 
    Rör om ordentligt tills allt har smält och låt blandningen svalna. 
    Låt smeten tjockna i kylskåp i ca 1 timme. 
    Garnering:
    Smält chokladen i ett vattenbad och spritsa ut blommor, hjärtan, nät, eller varför inte namn på gästerna på ett bakplåtspapper. 
    Låt dom stelna i kylen så länge. 
    Vispa grädden. 
  7. Dela bottnen mitt itu, den är fortfarande ganska kletig så ta det försiktigt.
    Dela den efter hur stora bitar ni vill ha, stora bakelser eller mindre mumsbitar. Man kan stansa ut kakor med pepparkaksformar eller ett glas om man vill det. 
  8. Bred fyllning på hälften av kakorna och lägg en kaka ovanpå. 
  9. Spritsa lite grädde på bakelsen och garnera med chokladen.
    Förvara kakorna i kylen fram tills servering, de kommer att sätta sig lite.

Hoppas att ni gillar dom, men tänk på att dom är mäktiga men underbart goda! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar