fredag 16 juni 2017

Cheesecaketårta med 9 olika smaker

I helgen hade vi kalas hemma hos oss, vi skulle vara över 25 personer och det skulle bli en varm dag, funderade lite över efterrätt och kom fram till att göra en större cheesecake, med olika smaker i två lager.
Den gick verkligen hem! Både bland vuxna och barn!


Utseendesmässigt kanske den inte är den allra vackraste men smaken, den var riktigt god!
Och smidigt då gästerna fick olika smaker att gotta sig med och alla hittade nån smak som de gillade och vissa lärde sig gilla något nytt.

Faktiskt väldigt enkel att göra, man behöver ju inte göra den så stor eller med alla smakerna, kombinera lite hur ni själva vill. Men alla cheesecakens har samma grundsmet så man kan göra en dubbel eller trippel sats (beroende på storleken på era miniformar) och få med flera smaker under en omgång, därav den går hyffsat snabbt att göra!

Men gör den gärna några dagar innan ni ska ha den, den behöver lite frystimmar.


Ni behöver:

1 större form, jag hade en djup bakplåt
8 mindre bakformar, helst i silicon, men även sonens nyköpta sandlådeleksaker fungerade :P


Bottnen,

4 rullar ballerinakex

Grundsats, vaniljcheesecake:

Dessa måtten får ni dubbla, alt trippla:

4 ägg
4 dl socker
6 dl vispgrädde
800 g Philadelphiaost

Olika smaker:

Choklad: (Apa)
50 g mörk choklad


Hallon:  (Gris)
Färska hallon

Rabarber: (Blir en del över men det kan man använda till glass, joggi m.m.) (Cupcake)
250 g rabarber
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
nästan 1 dl socker
3/4 dl vatten

Godis: (Elefant)
Bladade chokladgodisbitar

Nougat: (Nallar)
100 g nougat

Päron: (Cupcake)
1 dl päronkräm
några droppar grön karamellfärg
några teskedar päronessens

Lakrits: (Döskalle)
Lakritsströssel

Kola: (Svärd)
1/2 burk karameliserad mjölk

Klister:
Chokladsås som stelnar vid kyla

Gör sä här:
  • Börja med att plasta plåten
  • Mixa ballerinakexen i omgångar så att det blir en smulig röra. Platta ut dem i bakplåten så att de bildar bottnen. Vill man ha bottnen lite mer kompakt och hård kan man blanda ut ballerinakrosset med lite smält smör.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Vispa grädden i en annan bunke
  • Vänd ner philadelphiaosten i äggsmeten och va noga med att få bort alla klumparna.
  • Vänd ner grädden i samma bunke, blanda väl.
  • Häll upp smeten i bakplåten över ballerinakexen.
  • Plasta
  • Sätt in i frysen i minst 5 timmar, gärna över natten!
Blanda en ny grundsats av vaniljcheesecaken.
  • Mängden cheesecake beror på hur stora former ni använderer av, jag kunde ta 3 dl av smeten och hälla över i en annan bunke.
  • Tillsätt sedan önskad smak
Choklad:
  • Smält chokladen i ett vattenbad
  • Häll upp cheesecake i en bunke
  • Blanda i chokladen i cheesecaken
  • Häll i smeten i formen
Hallon:
  • Krossa hallonen i en sil över en bunke. (ni får bort kärnorna genom silen)
  • Blanda i cheesecake och rör runt.
  • Lägg i några hallonbitar, hela eller delade i smeten
  • Häll i smeten i formen
Rabarber:
  • Dela rabarberna i mindre bitar och lägg i en kastrull
  • Häll i de övriga ingredienserna och sätt kastrullen på spisen
  • Låt allt koka upp medans ni rör om lite då och då.
  • Koka tills rabarberna blir mjuka.
  • Mixa allt med en stavmixer tills allt är slätt.
  • Låt svalna något
  • Häll upp cheesecake i en bunke
  • Blanda i rababerkompott i cheesecakesmeten och smaka av, tillsätt mer om ni vill ha mer smak.
  • Ringla lite av rababerkompotten i botten på formen
  • Häll i smeten i formen
Godis:
  • Hacka de chokladgodisbitarna (bäst är choklad då den ska vara i frysen, vanligt godis blir väldigt hårt)
  • Blanda i cheesecaken
  • Häll i smeten i formen
Nougat:
  • Häll upp cheesecake i en bunke
  • Smält nougaten i ett vattenbad
  • Blanda i nougaten i cheesecaken och rör runt
  • Häll i smeten i formen
Päron:
  • Häll upp cheesecake i en bunke
  • Blanda i päronkrämen i cheesecaken
  • Droppa i karamellfärgen och rör runt, fortsätt så tills du når valfri färg
  • Häll i lite päronessens och rör runt, smaka av och fortsätt tills du är nöjd med päronsmaken på cheesecaken.
  • Häll i smeten i formen
Lakrits:
  • Häll upp cheesecake i en bunke
  • Blanda ner chokladströssel, jag använde mig av lakritsflakes som även smälte lite.
  • Häll i lite lakritsflakes/strössel i bottnen på formen
  • Häll i smeten i formen
Kola:
  •  Häll upp cheesecake i en bunke
  • Blanda i lite av kolakrämen och rör runt.
  • Häll sist i några remsor kolakräm som du låter vara oblandad så det blir lite extra smak här och där.
  • Häll i smeten i formen
  • Plasta in formarna allt eftersom ni gör dom och frys i minst 3 timmar, helst över natten.
Dax för montering, gärna dagen innan alt på morgonen så cheesecaken kan frysa lite igen innan den skall serveras, smälter lite under monteringen men ingen fara för smakens skull.

  • Ta ut vaniljcheesecaken och även minicheesecaken
  • Placera ut formarna på cheesecaken så ni får en vy över hur de får plats och kommer att se ut.
  • Ta en av minicheesecaken, ta bort formen från cheesecaken och använd chokladsås som stelnar vid kyla (finns på tub i mataffärer). Spruta på lite chokladsås och tryck snabbt cheesecaken på plats igen på den stora bottencheesecaken. Fortsätt likadant med resten av miniformarna tills alla sitter på plats.
  • Plasta in hela cheesecaken igen och sätt in i frysen tills ni ska mumsa på den.
  • Ta ut ca 20 minuter innan ni skall servera den så att den hinner tina en aning.
  • Dekorera med bär, riven choklad, mer chokladsås m.m.
 
Nomnomnom!
Blev inte mycket kvar för gästerna ville smaka på fler o fler smaker  :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar