tisdag 12 februari 2019

Chokladkola med Polly

Gjorde en riktigt god kola till jul, hård som sten men smälte och blev len i munnen! Så tänk på att göra lite mindre bitar om inte hammaren ska fram sen :p



Ca 30 bitar 

50 g smör
3 dl socker 
3 dl vispgrädde 
1 1/2 dl ljus sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättikssprit
Pollygodis

Gör så här:

Smält smör i en kastrull. 
Tillsätt socker, grädde,sirap och kakao. Koka upp och låt den puttra på medelvärme till ca 125 grader (tar ca 30 minuter beroende på temperatur). Rör om lite då och då.
Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen är 125 grader, rör om i ca 1/2 minut.

Häll upp kolasmeten i en form ca 14x21 cm om ni vill ha dom i ca 1 1/2 cm tjocka bitar (fram med hammaren). Annars ta en större form. Klä formen men bakplåtspapper. 



Man kan också ta pepparkaksformar som man smörar lite innan om man vill ha olika figurer.

Låt kolan svalna något och strö Pollygodis över ytan och tryck ner dom lite lätt.
Jag hade även lite silverpulver över.

Låt kolan stelna i kylen.



Skär kolan i bitar alternativt använd hammaren.. 
förvara i kylen.


Hittade receptet på Lindas bakskola. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar