måndag 18 februari 2019

Vaniljpannacotta med chokladmousse

God och enkel dessert som kan varieras på många olika sätt efter allas smaker, frukter, ljus, mörk eller mjölkchoklad.... dock så är den lite tidskrävande då båda ingredienserna behöver tid på sig att stelna, om man inte använder påsmousse, då kan du göra pannacottan kvällen innan och moussen medans gästerna är på väg. 

4 portioner 
Du behöver:

Vaniljpannacotta

4 dl vispgrädde
1 dl gräddfil eller naturell yoghurt
2 st gelatinblad
3/4 dl socker
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker

Chokladmousse
1 st gelatinblad
4 dl vispgrädde
150 g choklad, mörk 70% alternativ mjölkchoklad 

Vill man inte göra egen chokladmousse så hår det alldeles utmärkt att köpa färdig på påse alternativt att använda chokladpudding. 

Garnering
Färska jordgubbar
Chokladsås
Hackade rostade hasselnötter och/eller salta jordnötter


Gör så här:
Vaniljpannacotta
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp grädde, vaniljsocker och socker i en kastrull. Låt koka upp.
Ta av kastrullen från plattan och låt stå någon minuter.
Ta upp gelatinbladen och krama all vatten. Rör ner dem i den varma grädden. Tillsätt gräddfil/yoghurt och rör om snabbt.
Sila innan du häller din pannacotta i glas/formar.

För att få till den lutningen på pannacotta.
Ställ glasen i varsitt skål med hushållspapper under så dem inte glider. Häll upp i små glas eller formar.

Låt stelna i kylen i ca 3-4 timmar.
Använd en kannan för att fylla glasen med så spiller du inte på kanterna. 

Chokladmousse
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. 
Vispa 3 dl av grädden till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl. 
Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Spritsa ner chokladmoussen i glasen och låt stelna i kylen 2-3 timmar.


Ringla över lite chokladsåse och dekorera med färska bär och gärna lite grovt hackade lättrostade hasselnötter och/eller jordnötter för sälta.




Orginalrecepten kommer ifrån  zofias kök och mitt Mitt kök

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar