måndag 10 augusti 2015

Vitvinsås

Gjorde en god vitvinsås idag till en fiskgratäng men den kan enkelt användas endast som en sås.

Ingredienser: 

ca 3 dl grädde
ca 3-5 msk vitt vin
mjöl
klick smör
dill
ca ½ citron
salt
vitpeppar
Gör så här: 

Jag höftar en del med ingredienserna beroende på hur många som ska äta maten men man får smaka sig fram efter eget tycke o smak. 

Vill man ha mer vinsmak så tar man lite mer av vinet istället för all grädden till exempel.


  • Lägg en klick smör i en gryta på medelvärme, när de smällt så pudra över lite mjöl och vispa ut klumparna i smöret om det bildas några.
  • Häll på ca 3 dl grädde och vispa ut smöret.
  • Häll i lite vin, pressa lite citron och krydda med salt och vitpeppar.
  • Fortsätt att vispa runt så att inte grädden  bränns fast, låt allt koka ihop i några minuter.
  • Hacka lite dill och låt den få koka med i såsen.

Vill ni ha mer sås så häll i lite mer grädde o lite vin, krydda lite mer och smaka av.

När såsen är krämig och smakar gott, en lätt vinsmak och med en touch av citron så är den klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar