söndag 9 augusti 2015

Morot och äppelbröd

Ett mycket gott och saftigt bröd och samtidigt väldigt nyttigt! 
Tänk bara på att det tar en halv dag att baka detta brödet med jäsningen! 



Ingredienser:

5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g jäst
2 äpplen
3 morötter
0,5 dl olivolja
1 dl krossad linfrö 
3 dl grovt rågmjöl
11-13 dl vetemjöl
2 msk honung
1,5 tsk salt


Gör så här... 

Riv morötterna och äpplena, jag blandade lite fint och lite grovt.  
Blanda ut vattnet med jästen tills det löst sig. 
Häll i olivolja och honung. 
Häll ner de torra ingredienserna men ta inte allt vetemjöl med en gång, låt degen knådas lite i taget. 
Blanda även i äpplena och morötterna. 
Degen bör knådas ca 10 minuter i maskin. 
När degen är färdig, häll över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 4 timmar. 

När den är klar, ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in ca 1 dl mjöl. 
Knåda den ordentligt och forma till valfri form på bakplåtspapper alt lägg den i en brödform som ni klätt med bakplåtspapper.
Låt jäsa igen under bakduk i ca 40 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader 
När bröder jäst klart, snitta det några gånger om ni vill det, ringla över lite olivolja alt pensla med ägg och strö över lite flingsalt. 
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, sänk sedan temperaturen något och låt stå i ugnen ytterligare 15 minuter. Men håll koll på brödet så det inte blir för brunt. (mitt blev det tyvärr men det var gott ändå) 


Låt brödet svalna något innan ni skär det. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar