fredag 9 oktober 2015

Bullkakor

Saftiga bullkakor som är vackra att ge bort, ger 2-3 stycken beroende på storleken på formen. 
Man kan med fördel byta ut fyllningen så det blir vaniljbullar, till olika bär m.m. 
Tänk bara på att de ska jäsa 2 x 40 minuter! Men dom är värda väntan :) 

50 g jäst
150 g smör 
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt 
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning
rumsvarmt smör
socker 
kanel 
kardemumma
hackad sötmandel

Garnering
1 uppvispat ägg
½ msk kallt vatten
pärlsocker
hackad mandel


Gör så här: 
Smula jästen i en degbunke. 
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och lät vätskan bli fingervarm. 
Häll i hälften av vätskan över jästen och rör tills den löst upp sig. Häll i resten av vätskan och ta ut det sista ur kastrullen med en slickepott, saltet från smöret sjunker så det sitter mycket god sälta kvar i kastrullens botten. 
Häll även i socker och salt och rör tills allt blandats. 
Häll i mjölet i omgångar och arbeta med degen tills den släpper fint från bunkens väggar och blir slät och blank. 
Täck bunken med en bakduk och ställ på ett varmt och dragfritt ställe och låt jäsa i 40 minuter. 
Smöra två - tre ugnsformar, helst med löstagbara kanter. 

Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora delar. 
Kavla ut den ena till en rektangel ca 5-10 mm tjock. Bred smör jämnt över ytan och strö över socker och kanel. Kör lite på känsla här, behövs inga speciella mängder. 
Vik nu degen tredubbel på längden och skär remsor, ca 20 st/deghalva (alltså blir totalt ca 40 bullar). Skär varje remsa till två byxben alt snurra remsan som ni har åt två olika håll. 
Snurra, vrid och knyt så det blir en rund boll. 
Lägg bullarna åt sidan så länge. 
Ta den andra degen och kavla ut till en rektangel, bred smör över den och strö över lite kardemumma och sedan hackad mandel. Vik ihop och skär i ca 20 remsor och snurra till små knyten som med de andra bullarna. 

Börja lägga en bulle i den smorda formen, börja i mitten och ta varannan kanelbulle och varannan nöt/kardemumma bulle och snurra dig utåt, som en blomma runt om mittenbullen. Tänk på att ställa dom lite glest för för de växer i jäsning och vid gräddningen. 
Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk. 

Sätt ugnen på 200 grader

Vispa upp ett ägg och häll i en skvätt kallt vatten, vattnet gör så att bullarna inte sjunker ihop vid penslingen. 
Pensla bullarna och strö över pärlsocker och lite mer hackad mandel om så önskas. 
Grädda i mitten av ugnen på galler i 20-25 minuter, håll koll på färgen. 
Låt svalna på ugnsgaller och täck sedan med bakduk. 

Underbart goda o saftiga! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar