fredag 23 oktober 2015

Tacoscrêpes

När vi har haft tacos så brukar det oftast bli lite tacoköttfärs över. Den tar vi alltid och fryser in för att kunna användas till andra rätter och tillfällen. 
En av de rätterna är crêpes. 
Crêpes är underbart gott och de finns i en oändligt massa olika smaker, bara fantasin som sätter gränserna som det så vackert heter.... 
När det gäller crêpes så kan man fylla dem med allt möjligt, räkor, svampstuvning, grönsaker, nutella, glass m.m.
Använder man tacoköttfärsen till crêpesen så får man en lite kryddigare smak mot en vanlig köttfärs och den blir perfekt i konsistensen, den ska ju inte vara för rinnig. 
Har man inte någon köttfärs över så kan man enkelt laga den. 

Ni behöver till crêpessmeten: 
4 ägg
6½ dl mjölk
1½ grädde, jag hade 40%-ig
4 dl mjöl
1 tsk salt
4 msk smält smör

Och till fyllningen:

färdig tacoköttfärs, mängden beror lite på hur mycket ni fyller dom med och om ni gör enkel eller dubbel sats. 
alt. om ni inte har färdig tacofärs:
500 g blandfärs
1 påse tacoskryddor
1 dl vatten 
smör att steka i

Riven ost till garnering 


Börja med crêpesen: 
  • Ta fram en skål och häll i mjölet, saltet och lite av mjölken. Vispa till en jämn smet. 
  • Knäck äggen och låt dom glida ner i smeten. Häll även i resten av mjölken och grädden. Och vispa ihop allt till en smet. 
  • Låt stå och dra sig minst 10 minuter, perfekt att plocka fram stekpanna, smör och samtidigt så hinner man duka :) 
  • Smält smöret i en liten kastrull alt i stekpannan över svag värme. 
  • Rör ner de smälta smöret i smeten. Vispa in de så det blandas. 
  • Häll i en liten klick smör i stekpannan och ha värmen på mellanvärme. 
  • Häll i ett tunt lager smet och se till så att det fördelas jämnt över ytan. 
  • Dra runt kanten med hjälp av en stekspade så att den lossna lite.
  • När undersidan fått vacker färg vänder du den och grädda på andra sidan. 
  • Lägg pannkakorna på en hög på en tallrik tills alla är stekta. 
  • Ställ dom åt sidan, det gör inget att de kallna. 
Sätt ugnen på 225 grader

Om ni inte har sparad tacofärs så kan man enkelt göra alt om det inte skulle räcka: 

  • Klicka lite smör i stekpannan och låt de smälta. 
  • Lägg i blandfärsen och bryn den. 
  • När färsen är genomstekt så häll över kryddorna och rör runt. 
  • Häll i 1 dl vatten och lått det småputtra tills det mesta av vattnet kokat bort. 
  • När färsen är färdig så låt den svalna lite. 
Vill man servera ris eller något annat till så är det dax att sätta de på spisen. 
  • Smöra ett ugnsfast form.
  • Ta en pannkaka, fördela lite tacofärs i en avlång sträng i mitten av varje pannkaka. 
  • Rulla ihop pannkakorna och lägg dom bredvid varandra i formen. 
  • Strö över lite riven ost
  • Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter. Osten ska smälta och crêpesen ska bli varma igen. 
Servera med en grönsallad, kanske lite ris och ett gott lantbröd till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar