torsdag 12 november 2015

Picknickfrallor

Idag provade jag ett nytt frallrecept, det var väldigt enkelt att göra om man har en bullmaskin. 
Själva baktiden var ganska snabbt överstökad men däremellan ska de jäsa i två omgångar så det är bra om man ha lite annat pyssel att göra under tiden. :) 
Frallorna var väldigt goda, fluffiga o precis så jag trodde att de skulle bli, smaken påminner lite som scones, fast mycket mjukare o saftigare när dom är varma, och underbart goda och som tunga bullar när de är kalla. 
Mycket mäktiga märkte jag!! :)
Perfekta picknickfrallan!! :)

Ca 18 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk
4 msk strösocker
2 äggulor
1000 g vetemjöl (ca 17½ dl)
3½ tsk salt
200 g smör

Pensling 
2 msk smält smör (att pensla mellan bröden) 
1 ägg + lite vatten om man vill 
vallmofrö, pumpafrö, solrosfrön, sesamfrön eller nått annat gott att strö över.  
Gör så här: 
  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (kall) och rör tills jästen har löst sig. 
  • Rör ner socker och äggula. 
  • Tillsätt mjöl och salt och skiva till sist ned smöret. 
  • Arbeta degen i bakmaskin tills den gått ihop sig ordentligt, ca 10 minuter.
  • Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfolie. 
  • Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1½ timme. 
  • Stjälp upp degen på oljat bakbord. 
  • Dela degen i ca 100 grams bitar. Rulla dom till avlånga längder, ca 10 cm långa, och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara ca 1 cm mellan dom och pensla sidorna med smält smör. 
  • Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. 
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Vill ni så pensla bröden bröden med ägg o vatten o strö över med valfri topping, jag blandade, penslade hälften o lämnade hälften openslade. 
  • Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter, eller tills de är gyllenbruna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar