onsdag 18 november 2015

Champinjonsoppa

Idag testade jag att göra Champinjonsoppa för första gången, det var mycket enklare än vad jag trodde att
det skulle vara. Och det gick ganska snabbt :) 

Till ca 4 personer behövs: 

500 g champinjoner (ta gärna några små pyttiga till garnityr)
1½ gul lök
torkad timjan
ca 1 dl koncentrerad grönsaksfond
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
ca 1 msk mjöl
smör
bacontärningar


Gör så här:

  • Grovhacka 2/3 delar av champinjonerna.
    Skala och finhacka löken.
  • Fräs champinjonerna och löken i smör i en större kastrull som rymmer soppan ca 5 minuter. Fräs bort smöret och pudra över mjölet. Rör om lite då o då. 
  • Tillsätt mjölk, grädde, fond och timjan. Rör om
    Låt koka i ca 10 minuter under lock men passa det så att det inte bränns fast eller koka över. 
  • Skär undertiden den resterande svampen i tunnare skivor. 
  • (Här är en bra idé att förbereda om man ska ha något tilltugg som t.ex vitlöksbröd el. liknande) 
  • Ta av soppan från plattan och mixa den slät med en stavmixer eller i omgångar i en matberedare. 
  • Stek baconen lätt knaperstekta.
  • Sätt tillbaka soppan på plattan och häll i champinjonskivorna.
    Låt koka i ca 2-3 minuter. 
  • Häll av bacontärningarna på ett hushållspapper så att fettet rinner av. 
  • Stek de små pyttiga champinjonerna till dekorationen lite lätt gyllene. 
  • Smaka av soppan, krydda den ev med salt o peppar men tänk på att baconet är salt i sig. 
Klar att servera :) 
Garnera gärna med en klick crème fraiche och lite klippt persilja över om ni har någon sån hemma så blir det lite mer färgglatt då soppan inte precis har någon vacker färg. Men det blir fint med baconen och de små pyttechampinjonerna ovanpå. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar