måndag 11 juli 2016

Brittatårta

Kärt barn har många namn... det har vi
märkt förr! 
Men på denna tårtan så gillar jag namnet "Brittatårta" bäst ;) 
Men detta är min version på denna tårtan som också kallas för Pinocchiotårta eller Herrgårdstårta...

Johans är ju inte så glad över frukt i tårtor så jag har choklad istället och jordgubbarna bredvid. 

En härlig tårta av sockerkaka och maräng, grädde, choklad och jordgubbar. 
Jordgubbarna behövs då det annars blir ganska sött med marängen... 


Ni behöver till en tårta: 

Sockerkaka: 
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
5 stycken äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 stycken äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1 dl mandelspån alt hackad mandel

Ganache:
250 g choklad, jag hade mörk 60%
2 1/2 dl vispgrädde

Fyllning:
4 dl vispgrädde 
mjölkchoklad
jordgubbar

Gör så här: 
  • Sätt ugnen på 150 grader. 
  • Ganache:
    • Värm grädden på spisen så den kokar upp. Glöm inte röra om i den så den inte bränns vid. 
    • Hacka chokladen och lägg den i en rostfri bunke eller liknande. 
    • Häll den varma grädden över chokladen.
    • Låt stå nån minut, rör sedan om och blanda väl. 
    • Låt stå i rumstemperatur till önskad konsistens medans ni gör själva tårtan, jag ville ha den mjuk, men inte rinnig, tar det för lång tid, sätt in den i kylen en stund. 
  • Separera äggen i gulor och vitor. 
  • Klä en långpanna med ett bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
  • Sockerkaksmeten: 
    • Vispa ihop smör och socker. Tillsätt sedan äggulorna, helst en i taget, under fortsatt vispning. 
    • Blanda i mjölken och sedan de torra ingredienserna. 
    • Bred ut sockerkaksmeten tunt på bakplåtspappret 
  • Marängen: 
    • Vispa äggvitorna med en elvisp, tänk på att använda en torr och repfri bunke, helst en maskin när ni gör detta. 
    • Tillsätt lite socker i tagstunder vispning. Vispa ca 15 minuter till en fin maräng.
    • Bred ut marängen toppigt över sockerkakan och strö över mandel. 
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Gräddningen kan variera i olika ugnar så gör lite stickprov då o då. Låt kakan svalna när den är klar. 
  • Fyllning:
    • Vispa grädde till fyllningen.
    • Hacka mjölkchokladen lite grovt
    • Blanda chokladen i grädden
  • Ihopsättning: 
    • Skär kakan på mitten. 
    • Ta loss den ena halvan från bakplåtspappret med en stekspade eller liknande, och lägg på ett tårtfat. 
    •  Vispa upp chokladganachen så den blir lite fluffig, spritsa alt bred ut ganachen på bottnen, lite beroende på hur mycket chokladfyllning ni vill ha, tänk på att det är mörk choklad. 
    • Bred grädden med den hackade chokladen ovanpå ganachen
    • Gillar man bär i tårtor så dela några jordgubbar och lägg ovanpå grädden. 
    • Lägg sedan på andra halvan av kakan ovanpå. 
    • Jag dekorerade tårtan med lite chokladganache och jordgubbar, här är det endast fantasin som sätter gränserna. 

Lycka till och smaklig spis! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar