torsdag 10 augusti 2017

Hallongrottor

En klassiker!  

Nått varje svensk nog vet vad det är i bakverk är just hallongrottor, en klassisk gammaldags kaka som funnits med på mänger av kalas förr som nu. 

Det är en lättbakat småkaka som smakar vanilj och fått sitt namn efter fyllningens mitt; hallon(sylt)

Till 20 st behöver ni: 

200 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl

Fyllning 
½ dl hallonsylt


Sätt ugnen på 175 grader C. 

Rör socker och smör smidigt i en bunke. 

Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl i en annan bunke. 

Rör ner det i smörsmeten och arbeta samman allt till en deg

Forma degen till en rulle, ca 20 cm lång. 
Skär i 20 bitar

Rulla dom till kulor och lägg i små pappersformar för kakor. 

Tryck en fördjupning i varje kula med ett mjölat finger. 

Lägg i lite hallonsylt, ½ - 1 tsk räcker i varje grop. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 18 minuter.

Lycka till!



Receptet tillhör Birgitta Rasmusson från Hela Sverige Bakar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar