tisdag 29 augusti 2017

ÄppelciderKycklinggryta med bacon

God gryta som har en fin smak av
äppelcider.

2 äpplen, sort efter vad ni gillar
1 gul lök
2 selleristjälkar
2-3 pkt bacon
kycklingfilé, lår eller vad ni föredrar, räkna med 2 bitar/person som minst beroende på storlek.
1/2 L äppelcider
2-3 morötter
1 msk grovkornig senap 
1 kycklingbuljongtärning
1/2 burk crème fraiche
salt och peppar.
ev. lite grädde om ni vill ha den lite mer såsig och inte som en sky som det är nu. 

Börja med att kärna ur och skiva äppelbitarna i mindre bitar, stek dom i lite olja tills dom blir gyllenbruna på medelvärme i ca 3-4 minuter. Ställ dom åt sidan.

Skiva lök och selleri och stekmjuka i ca 5 minuter. Ställ åt sidan.

Skiva även morötterna i mindre bitar.

Vira baconskivor runt kycklingbitarna, behövs 1-2 st/kyckling beroende på storlek, nyp fast baconen lite i sig själv så ni nästan gör en liten knut, annars går den lätt isär.
Stek varje bit i ca 10 minuter i grytan, vänd dom lite då och då så de får färg och inte bränns fast.


Lägg i löken, morötterna och sellerin, häll på cidern.
Klicka i senapen och lägg i buljongtärningen, rör så att den löser upp sig.

Koka upp och lått grytan puttra i ca 30 minuter. Rör runt lite då och då.

Tillsätt crème fraichen och äppelbitarna på slutet, låt koka upp igen och smaka av. 
Red den eventuellt med grädde om ni vill ha den tjockare. 
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar