tisdag 4 oktober 2016

Kanelbullekladdkaka

På kanelbullensdag så är man ju bara tvungen att baka kanelbullar!
Men jag valde detta året att istället baka en kanelbullekladdkaka :)
Underbart god tillsammans med lite lättvispad grädde pudrad med kanel över! Smakar faktiskt som en kanelbulle men tar bara 1/3 del av tiden att baka.. o smeten... smeten var grymt god!!


Ni behöver till en springform:

200 g smör
3 dl strösocker
1 msk kardemumma, helst nymortlad
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
40 g smör
2 msk strösocker
2 msk kanel

Garnering:
pärlsocker
vispgrädde
kanel


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 180 grader C
  • Smält smöret och låt det svalna något. (äggen kan koagulera om det är för hett) 
  • Blanda ihop socker, kardemumma och vetemjöl. 
  • Knäck i äggen och häll i smöret. Rör ihop allt till en smet. 
  • Klä en springform på ca 28 cm med bakplåtspapper alt smöra formen. Ni kan använda en mindre form men tänk då på att tiden i ugnen blir längre, beror helt på vilken tjocklek ni vill ha. 
  • Häll smeten i formen. 
  • Smält smöret till fyllningen och blanda ihop det med kanel o sockret till en lös smet. 
  • Häll fyllningen i en spiralform över kakan så att det ser ut som en jättestor kanelbulle. 
  • Strö över pärlsocker
  • Grädda kakan mitt i ugnen 15-20 minuter, det beror lite på springformen och hur kladdig ni vill ha den, känn med sticka. 
  • Låt kakan svalna något i formen. 
  • Servera med lite lättvispad grädde  (gärna med lite vaniljsocker i) som ni har pudrat lite kanel över.  

Hoppas att ni gillar den lika mycket som vi! 


Receptet såg jag på fixasjalv men jag ändrade lite i fyllningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar