onsdag 4 januari 2017

Minichokladcheesecake med pepparkaka

Till julafton så gjorde jag dessa minichokladcheesecakes som jag hade hittat på en engelsk blogg, det var inte det enklaste att översätta texten men det var värt det. Dom blev riktigt goda dock väldigt mättande efter ett julbord så ta lite mindre formar än jag gjorde! 

Jag gillade inte redigt bottnen så har gjort om den från originalreceptet...

Ni behöver: 

200 g mandel
50 g digestivekex
2 msk socker
2 äggvitor
chokladsås

350 g mörk choklad, gärna 60%-ig
100 g smör
5 gelatinblad
350 g philadelphiaost
½ dl kaffe
4 äggulor
4 tsk vaniljsocker

4 äggvitor
150 g socker

150 g polkagrisar

Gör så här: 
  • Sätt ugnen på 150 grader C. 
  • Mixa nötterna tills de är smulor, lägg i digestivekexen och mixa lite mer. 
  • tillsätt socker och äggvitorna och mixa tills de går ihop. 
  • Häll ut smeten på mjölat bakbord och arbeta degen lite. Kavla ut den några mm tjock och ta ut runda bottnar i den storleken som passar till dina formar som du ska ha desserten i. 
  • Lägg bottnarna på ett bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. 
  • Låt svalna

  • Dela äggvitorna från gulorna
  • Placera chokladen och smöret i ett vattenbad och rör tills det gått samman, ta av från värmen och låt svalna lite. 
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
  • Vispa upp philadelphiaosten lite i en bunke så att det inte finns några klumpar. Tillsätt äggulorna och vaniljsockret och vispa ihop allt
  • Gör kaffet, krama ut vattnet från gelatinbladen och placera dom i det heta kaffet och rör tills dem löst upp sig, viktigt att allt löser upp sig! Rör ner kaffet i philadelphiaosten. 
  • Vispa även ner chokladsmöret och rör tills det inte är några klumpar kvar. 

  • Vispa  äggvitorna med hjälp av en elvisp eller assistens. Vispa tills det blir lite toppar och tillsätt sedan sockret, en matsked i taget, i äggvitesmeten. Vispa tills allt socker är vispad och smeten är tjock och glansig. 
  • Blanda ner äggvitevispet i chokladsmeten, blanda väl så att det inte finns några vita fläckar. 
  • krossa polkagrisarna  (lättast om de ligger i en påse när ni krossar dom) och blanda ner dom i chokladcheesecaken. 

  • Plasta formarna om det kan bli svårt att få ut cheesecaken sedan så blir det mycket enklare för er. 
  • fyll formarna med cheesecaken upp till brädden
  • ta en nötbotten, ringla lite chokladsås på dem som lite klister och lägg bottnen på cheesecaken.
  • Sätt in formarna i frysen och frys under några timmar, beroende på storleken på formarna, helst över natten. 

  • Ta fram formarna och sätt i kylen i ca 30 min innan servering om ni inte har plastat formarna, detta för att enklare få ut cheesecaken ur formarna. 
  • Har ni plastat formarna så kan ni ta fram cheesecaken ca en kvart innan så hinner den bli lite lagom mjuk.
  • Sätt cheesecaken på en tallrik (ta bort plasten) och garnera med en polkagris. 


Smaklig spis! 


Receptet kommer ifrån passionforbaking


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar