torsdag 26 oktober 2017

Kolakladdkaka med Nutellaglasyr och valnötter

En god kladdkaka med massa godsaker i kommer här;
  • valnötsbotten
  • kolakräm
  • chokladbitar
  • och en Nutellaglasyr över allt... 
behöver nog inte säga att den var riktigt god, särskilt valnötterna i bottnen, kommer definitivt att göra en nötbotten i kladdkakor flera gånger!

Ni behöver:

4 ägg
4 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 1/2 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
Mörk choklad, gärna över 55%

Valnötter
Glasyr
1 dl Nutella
2 dl vispgrädde 
1 dl philadelphiaost
2 msk florsocker

Hela hasselnötter 

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.  

Smält smöret och låt svalna något. 

Rör ihop ägg och socker i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. 
Men vispar inte kladdkakesmeten, då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.

Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, jag bröade med kokos vilket var jättegott och blev en god touch på kakan. Jag använde mig av en lite mindre form än den vanliga springformen för att få en lite högre kaka men det gör man som man vill. 

Hacka valnötterna lite grovt, mängden väljer ni själva hur mycket ni vill ha i kakan. 
Lägg valnötterna i bottnen på formen. 

Bred ut hälften av kladdkakssmeten  i formen över valnötterna. 
Klicka ut kolakrämen och smeta ut den lite försiktigt över hela kakan. 

Grovhacka lite mörk choklad och blanda ner i den resterande kladdkakesmeten. 
Bred sist ut resten av kladdkakesmeten över kolakrämen

Ställ in i ugnen i mitten i cirka 25-30 minuter. (Jag hade den inne i 40 minuter) Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. 

Ska ni äta den dagen efter så är det bra om den är jättevobblig i hela mittendelen då den kommer att bli perfekt kladdig, krämig o god efter den svalnat! 


Nutellaglasyren:

Vispa grädden lagom hård. 

Vispa ihop Nutella, Philadelphiaost och florsockret i en annan bunke, ca 1 minut. 
Blanda ihop allt och låt stå i kylen ca 1/2 timme innan ni glaserar kladdkakan. 


Dekorera kladdkakan med hasselnötter. 



Servera med grädde, vaniljvisp eller varför inte lite glass. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar