lördag 5 december 2015

Köttfärsbiffar med chili

Köttfärsbiffar görs av samma smet som till köttbullar och köttfärslimpa. Man kan använda blandfärs, oxfärs, fläskfärs eller t.o.m kycklingfärs. Finns säkert flera alternativ som jag inte har testat. 

Provstek gärna en liten bit färs innan du formar biffarna så du kan smaka av den med lite salt och peppar. 

Man kan smaksätta köttfärsbiffar på flera med olika vis, med till ex pressad vitlök, oregano, hackad persilja, rosmarin m.m.
Min variant är med chili/paprika crème fraiche, vill man inte ha med den så kan man skippa den helt, men då kan man dra ner ströbrödet till 5 msk istället.   

500  g blandfärs
1½ dl ströbröd
1 liten finhackad gul lök
1 3/4 dl mjölk
2 ägg
1 burk paprika/chili crème fraiche, á 200 g
salt och lite vitpeppar



  1. Förbered tillbehör så som potatis och grönsaker om ni vill ha det. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader så att ni kan steka klart biffarna i ugnen, man behöver inte göra detta men det är smidigt. 
  3. Blanda mjölken och ströbrödet i en skål. Låt svälla medans du hackar löken.
  4. Skala och hacka löken fint, alt riv den. 
  5. Blanda köttfärs, hackad lök, ägg, salt, vitpeppar och ströbrödet till en jämn smet. Blanda inte för mycket för då kan färsen bli trådig. 
  6. Blanda ner crème fraichen. 
  7. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov i antingen smör eller olja.
    Smaka av med salt och peppar. 
  8. Forma smeten till en 10-14 biffar, beroende på storlek. 
  9. Bryn köttfärsbiffarna på varje sida i en stekpanna, 4-5 minuter på varje sida tills de får fin färg. 
  10. Smörj undertiden en ugnsfast form med lite smör alt olja. 
  11. Lägg de stekta biffarna i formen och ställ in dom i ugnen för att kunna steka klart, ca 15 minuter. Dela en för att kolla efter.
    Du kan också steka klart dom på medelvärme i stekpannan - gärna med lock på. 
  12. Köttfärsbiffarna är klara att servera. 

Servera gärna med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka, kokta grönsaker såsom blomkål, morot och gröna bönor. Även gott med rostad potatis, rotfrukter, klyftpotatis, pasta. Även gott med tzatziki till. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar