måndag 20 november 2017

Ölbröd

Enkelt, saftigt och luftigt bröd som var väldgt gott!

Ni behöver till 2 limpor:

1 burk lättöl
2 dl varmt vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 ½ dl brödsirap
1 ägg
ca 17 dl rågsikt


  1. Börja med att smöra 2 brödformar à 1 ½ L. 
  2. Smula sönder jästen i en bunke. 
  3. Häll ihop ölen med det varma vattnet och häll vätskan över jästen så den löser upp sig. 
  4. Tillsätt salt, sirap, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen, gärna i en degmaskin, till en smidig deg. 
  5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, knåda över den och dela den i två delar. Forma delarna till två limpor som ni lägger i respektive brödform. 
  6. Låt limporna jäsa i ca 1 timme under en bakduk.


  7. Sätt ugnen på 175 grader C. 
  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter.
  9. Ta ut bröden och stjälp upp dom men var försiktiga, de är ganska mjuka.
    Lägg dom på ett galler med en bakduk öer och låt svalna, skär inte i dom än, de är för varma för det. 

Hoppas att ni gillar det!


Kan dock inte ta äran på det då det kommer ifrån Nouw.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar