torsdag 22 december 2016

Mormors mandelmusslor

Min mormor brukade alltid stå i köket och baka, det var bröd, småkakor, bullar och gu vet allt. <3 
När man vaknade på morgonen så fanns där alltid nybakat bröd och något gott att mumsa på. 
Blev glad när mamma gav mig mormors recept på sina mandelmusslor, det är något som hör julen till; mandelmusslor med sylt och vispad grädde... eller som sambon vill ha dom med Nutella och vispad grädde (han gillar inte sylt) 
 

Receptet är framtaget på minsta gramtal så här är det vågen som gäller :) 

Ni behöver till ca 25 st:  

213 g smör
106 g socker
1 ägggula
233 g mjöl
75 g sötmandel
6-8 st bittermandlar

smör till formarna

Börja med att skålla mandeln, ni kokar upp vatten och lägger ner mandeln i 1-2 minuter, ta upp dom och lägg på en handduk och dra av skinnet. 
Mal sedan mandeln till ett mjöl i en mandelkvarn. 

Smöra formarna, använd inte flytande margarin för det är enklare att få ut musslorna sedan ur formarna om ni smöra med smör på gammalt heligt sätt. 

Sätt ugnen på 175 grader

Rör smör, ägg och socker poröst enligt mormor men till en kladdig o bra smet enligt mig .

Blanda i mjöl och mandel. 

Tumma ut degen tunt i formarna men lite tjockare i kanterna. 

Placera formarna på en bakplåt och grädda mitt i ugnen tills dom är ljusgula i färgen. 

Låt dom svalna något men försök få ut dom ur formarna medans de fortfarande är varma, vänd formen upp och ner i handen och knacka lite i bottnen med baksidan av en sked. 

Servera med sylt och vispad grädde (gärna lite hackad mandel ovanpå)  eller sambons variant, en klick Nutella, grädde och lite chokladsås på toppen. 


Mumsa o njut! 

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar