tisdag 13 december 2016

Saffranssemlor

Sambon är galen i semlor så nu i juletid
tänkte jag att det fick bli en lite juligare variant på dom, så det inte kändes helt fel att mumsa på semlor mitt i vintern.... 

De blev underbart goda så kommer nog att få bli en liten jultradition... :) 

ca 20 stycken

Bullen: 
1 g saffran (2 paket) 
50 g jäst
3 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g rumsvarmt smör
15-18 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 200 g mandelmassa
ca ½ dl mjölk
lite bullkråm

Garnering:
1 ägg
florsocker

  • Morala saffran med ca 1 tsk strösocker.
  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm upp mjölken till fingervarmt och blanda med jästen tills jästen löst upp sig. 
  • Tillsätt saffranet, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget,  med jästmjölken. 
  • Knåda degen i några minuter och låt den sedan jäsa under en bakduk i ca 50 minuter
  • Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar. 
  • Forma runda bullar av degbitarna, gör inte för stora för då blir de degiga i mitten om ni inte sänker temperaturen på ugnen. Lägg dom på en bakplåtsklädd plåt och låt dom jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
  • Sätt ugnen på 230 grader C. 
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9 minuter, håll koll på dom så de inte blir för mörka men genombakade. 
  • Låt dom svalna på galler under bakduk
  • Skär ett locka på bullarna
  • Gröp ur lite inkråmsur bottnen på bullarna. 
  • Mosa ihop mandelmassan med mjölk, lite i taget, och inkråmet till en kladdig massa. 
  • Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle. 
  • Vispa grädden och spritsa grädden på bullarna. 
  • Lägg på locket och pudra över lite florsocker.  

Kramisen 


Receptet hittade jag på tidningen hembakat, dock så har jag ändrat lite. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar