onsdag 7 december 2016

Saffransbullar med smörvaniljfyllning

Riktigt goda och saftiga bullar som smakar som lussekatter med vaniljfyllning, varför vänta?!


Enkla att göra och smidigt att ta fram om man får oväntat besök, kom bara ihåg att inte köra aluminiumformarna i minkron om ni vill värma bullarna lite... oups!... 


Till ca 35 stycken behöver ni: 

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Deg: 
1 g saffran (2 paket) 
50 g jäst
3 dl mjölk
1½ dl strösocker
¾ tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g rumsvarmt smör
ca 15 dl vetemjöl

Dekorering: 
1 ägg till pensling
florsocker

Gör så här: 

Fyllningen:
  • Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsockret i en skål. Knåda de så att ni får ut smöret ordentligt. 
  • Klicka ut ca 35 små högar (gärna några extra) och lägg på en tallrik
  • Ställ i frysen tills ni behöver dom senare, ca 1 timme. 
Deg: 
  • Mortla saffranet med 1 tsk strösocker
  • Smula ner jästen i en bunke. 
  • Värm mjölken till fingervarm och blanda med jästen tills den löst upp sig. 
  • Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. 
  • Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter

  • Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 35 bitar.
  • Forma varje bit till släta bullar och lägg dom i aluminiumformar som ni ställt på en plåt. Smöret från fyllningen smälter över så aluminiumformar är bättre än pappersformar. 
  • Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en klick i vardera bulle. 
  • Låt bullarna jäsa i ca 25 minuter. 

Sätt ugnen på 225 grader C.

  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
  • Grädda bullarna på ett steg lägre ner än mitten i ca 7-9 minuter. 
  • Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.
Pudra florsocker över bullarna innan ni serverar dom



Det går alldeles utmärkt att frysa in dom men vänta med att pudra florsocker tills ni skall mumsa på dom då. 


Hoppas att ni gillar dom! 

Kramisen


Originalreceptet kommer ifrån Tidningen hembakat, dock så har jag gjort om dom lite. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar