söndag 14 december 2014

Saffransbullar med vanilj o choklad

Idag är det den tredje advent, hoppas att ni alla har tänt ljusen och myser för fullt där hemma. 
Igår bakade jag saffransbullar, jag hittade ett recept som jag gjorde om endel så de passade mer oss :)
En god variant vid jul om man inte jämt vill baka lussekatter men ändå vill ha saffransmaken i bullarna. Här är en bulle med saffran, vanilj, choklad och mandel, kan inte bli godare :D

Dom jäser en hel del så vill ni inte ha bamsebullar som jag fick bör ni göra dom lite mindre innan jäsningen. Jag gjorde dessa som snurror då jag gillade att dom blev lite oregelbundna men ändå vackra, men man kan göra dom lite hur man själv vill.


Ingredienser till 20- 40 st beroende på storleken på bullarna.


50 g jäst
150 g smör el margarin
2 påsar saffran
1½ dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg 10 %
½ tsk salt
1 ägg
15-17 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g smör eller margarin
2 dl socker
6 tsk vaniljsocker
en nypa kardemumma (kan uteslutas om man inte gillar kardemumma)

Till pensling o garnering:
1 ägg
sötmandel
choklad kakaohalt efter smak, jag hade 55%-ig

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet på spisen. Stöt saffranet under tiden med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk 30 - 45 minuter alt tills degen är av dubbel storlek.

Rör under tiden ihop fyllningens smör, socker o vaniljsocker smidigt i en skål, låt den stå i rumstemperatur.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med eventuellt lite mer mjöl och dela den i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölat bakbord till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen på varje del.
Vik kakan dubbel på längden om du vill ha många mindre bullar och på bredden om du ha stora bullar.
Tryck till den lätt med handen.
Skär 2-3 cm breda remsor, dela dom på mitten men låt dom sitta ihop i övre kant, som ett par byxor. Sno ihop dom till en knut och lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, fyllningen kommer att flyta ut lite så va beredda på det. Täck bullarna med bakduk och låt dom jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader C om ni gör stora bullar och 250 grader C om ni gör dom normalstora.

Hacka mandeln lite grovt.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandeln.

Grädda bullarna mitt i ugnen, stora bullar ca 8-15 minuter, håll lite koll på dom så att de inte blir för bruna upptill, flytta ner dom lite då. Och ca 8 minuter för normalstora bullar.
Låt dom svalna lite på galler övertäckta med bakduk.


Smält under tiden chokladen över ett vattenbad.
Ringla över lite över choklad över bullarna och låt den stelna.

Går alldeles utmärkt att frysa in. :)
Underbart goda!
Jag kommer nog även att blanda i lite nötter i degen nästa gång :) 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar