söndag 20 december 2015

Citron-och apelsinsill med en liten jultouch

Johnas ville tillföra en ny sill till julbordet i år men vi hittade ingen speciell så han kombinerade ihop en
egen :) 
Vi får se hur den smakar om några dagar... men den var väldigt vacker i färgerna. 
Enkel att göra med en 1-2-3 lag. 

Ni behöver: 
1 burk/förpackning med 5 minuters sill (brukar vara på 420 gram) 
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten 
1 apelsin
½ citron
ca 1 tsk hela nejlikor




Börja med att hälla upp sillen i ett durkslag så att de får rinna av sig tills ni ska använda dom. Ni ska inte använda lagen som de ligger i. 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull, koka upp och rör tills sockret löser sig. Låt svalna medans ni förbereder resten. 

Skär av skalet från apelsinen, skär i en lång spiral eller i något annat snyggt som piffar upp sillen lite. 

Ta citronen och skär i tunna skivor, ca 5 skivor, dela varje skiva i 4 trekanter.

Lägg ner citronen och apelsinskalet i en burk med tättslutande lock, vi märkte att efter ca 4 dagar så blev denna sillen väldigt sur så ska ni ha den längre stående än så så rekommenderar jag er att pressa i lite citron istället för att lägga i hela bitar. 
Kanske lägga i nån bit för dekoration men då pressa ur en del saft... 

Häll i de hela nejlikorna i burken.

Ta sillen och skär eller klipp ner den till önskad storlek i burken. 

Häll i 1-2-3-lagen och låt gärna sillen stå i en 4-5 dagar innan ni serverar den så att smakerna kommer fram ordentligt. 
Den blev väldigt god i smaken (innan den blev för sur) :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar