tisdag 8 december 2015

Lussekatter

Nu i juletider och särskilt när det är advent så måste man baka lussekatter :)  
Det hör julen till och det doftar så underbart gott (och smakar gott oxå) 
Dessa var underbart goda och saftiga så gästerna trodde att det var kesella i dom :) 

Till en 25-30 st stora lussekatter
200 g smör
3 kuvert (1½ g) saffran
5 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
ca 18 dl vetemjöl alt vetemjöl special

Pensling o garnering:
1 uppvispat ägg    
1 msk vispgrädde
russin, mandel, hasselnötter



  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
    Tillsätt mjölk och vispgrädde och värm till fingervärme, 37 grader. 
  2. Smula ner jästen i en bunke och och rör ut jästen med den fingerljumna vätskan. 
  3. Tillsätt ägg, socker och salt.
  4. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i ca 10-15 minuter så att degen blir smidig)
    Häll i mjölet i bunken lite i taget. 
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 60 minuter. 
  6. Knåda degen ett par gånger på ett mjölat bakbord och dela degen på hälften.
    Rullar ihop till lussekatter och alla andra figurer som ni vill ha.
    Jag gjorde även några som liknade katter, det var väldigt enkelt:
    Rulla ut två avlånga bitar. Forma dom till ett U och ett n och vrid dom om varandra en gång.
    U:ets överdela blir till huvud o till svans, n:ets "ben" blir till kattens ben.
     Dekorera med russin alt hasselnötter till ögon och dra några streck till katternas tassar. 
  7. Lägg på bakplåtspapper. 
  8. Låt jäsa under bakduk i ca 45-60 minuter. 
  9. Sätt ugnen på 225 grader. (200 grader varmluft)
  10. Vispa upp ägget till penslingen och vispa ner grädden. Pensla de färdigjästa lussekatterna lätt.
    Garnera med russin, mandel eller hasselnötter.
  11. Grädda lussekatterna i ca 7 minuter (8-10 minuter om ni har varmluft).













Underbart goda som går alldeles utmärkt att frysa om det blir några över. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar