torsdag 9 februari 2017

Vitkålsgratäng med Sambal oelek


Igår gjorde jag en riktigt enkel men underbart god vitkålsgratäng.


Serverade den tillsammans med fläskytterfilémedaljonger och lite kall bea till, men den behövdes knappt.
Men väldigt positivt överraskad till gratängen och kommer verkligen att göra den igen, billigt, snabbt o gott!
Sambon ville ha lite morötter i så det får jag väl testa nästa gång... :P

Ni behöver till ca 8 personer: 

½ vitkålshuvud, beror ju lite på hur stort huvud ni väljer och hur stor form ni tar. Men höfta er fram lite, det blir alltid bra tillslut ändå. 
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 ¼ dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
2 tsk sambal oelek
paprikapulver, salt och peppar
2 dl riven ost
  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader C
  2. Skär vitkålen först i strimlor och sedan i ca 1 cm bitar. Finhacka löken. 
  3. Fräs löken i en stekpanna tillsammans i smör. Pressa ner vitlöken och blanda ner vitkålen. Låt fräsa några minuter så att de blir lite mjuka. 
  4. Blanda ner grädde och philadelphiaosten, rör runt. 
  5. Strö även över kryddorna och blanda i Sambalen. 
  6. Smaka av, krydda mer om det behövs. 
  7. Smöra en ugnsform och häll i vitkålskrämen. 
  8. Strö över osten och ställ in i ugnen. 
  9. Gratinera den i ca 15 minuter tills osten fått färg. 

Klar att servera! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar