måndag 8 juni 2015

Chokladcupcakes med plopp

Jag gjorde cupcakes för första gången i helgen till kalaset, det var faktiskt enklare än vad jag trodde fast jag var lite stressad :) 

Kommer helt klart göra detta flera gånger och även då experimentera med lite olika innehåll o smaker, har redan några idéer inför julen.... ;) 

Och det är väldigt enkelt egentligen att komma på, kan jag så kan ni! 
En vanlig mffinssmet, nått ni gillar att lägga mellan muffinsen o frostingen så att de blir någon suprice o sen en krämig frosting över o nån dekoration :) Det klarar ni oxå o brister fantasin så kommer jag att kombinera ihop flera olika i framtiden! Det var ju kul! o blev väldigt uppskattat :D 



3 ägg
2½ dl  strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gram mörk choklad, helst minst 55%-ig

Nutella
1 pkt plopp

Frosting
60 g smör, rumstempurerat
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao 
100 g Philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Strössel, blommor, chokladgarnering eller annat till garnering.


Gör så här...
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 
  • Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och rör runt så att det blandas runt ordentligt. 
  • Häll smörblandningen i äggsmeten och blanda allt. 
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke och vänd ner det i smeten, blir det för mycket klumpar så ta vispen till hjälp.
  • Smält den mörka chokladen i ett vattenbad, bryt den i mindre bitar så det går lite fortare. 
  • Blanda ner din smälta choklad i smeten. 
  • Placera ut pappersformar i en muffinsplåt om du vill ha lite mer kontroll o form på muffinsen, annars ställ endast formarna på en plåt. 
  • Fyll formarna till 2/3 med smet. 
  • Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
  • När dom svalnat lite så bred lite Nutella över cupcakesen. 
  • Hacka ploppen i lite halvstora bitar och strö över Nutellan. 
Chokladfrosting 

  • Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och Philadelphiaost krämigt med hjälp av en elvisp. 
  • Rör sist ner kaffet. 
  • Bred eller spritsa frostingen  över ploppen och garnera med strössel, blommor, choklad eller något annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar