söndag 14 juni 2015

Rabarbersaft

Vad vore sommaren utan hemmagjord rabarbersaft?

Jag blev riktigt glad när jag upptäckte att huset vi köpt hade en stor rabarberplanta och förra året testade jag för första gången att göra rabarbersaft :) och det var enkelt! Så i år blev de dax igen....

Receptet ger ca 2-3 liter saft och ni spär den efter smak, cirka 1x1.

Ni behöver:

1 kg rabarber
1½ l vatten
4½ dl strösocker
1 st citron, saften

Gör så här:


  • Skär rabarberna i småbitar, ca 1-2 cm stora, och koka dom med vatten i ca 15 minuter. Men rör inte runt i vattnet för då blir saften grumlig.
  • Sätt en sil över en stor kastrull och sila saften. Släng rabarberresterna och sätt kastrullen på spisen.
  • Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaften, sila bort kärnorna genom att pressa citronen med ena handen under.
  • Rör inte runt i kastrullen nu heller för att undvika att den blir grumlig.
  • När den kokat upp så ta bort skummet som kan bli på ytan.
  • Låt saften svalna lite.
  • Häll upp saften i tillbringare eller flaskor och förvara dom svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar