måndag 8 juni 2015

Morotsbullar

Kuvertbröd som är saftiga och goda.
Även enkla att göra och även lite snabba då de endast behöver jäsas en gång. 
Och även lite nyttiga ;) 


Ni behöver: 
50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk 
2 tsk strösocker
15-20 dl vetemjöl
ca 2 dl morötter (ca 2-3 st) 

ägg till pensling om man vill det
Vallmofrö, solrosfrö alt något annat gott att ha ovanpå. 


  1. Riv morötterna fint på ett rivjärn. 
  2. Smält matfettet i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. 
  3. Smula undertiden sönder jästen i en bunke.
  4. Lös upp jästen med lite av vätskan. 
  5. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och ca hälften av vetemjölet. 
  6. Tillsätt morötterna och resten av mjölet. 
  7. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken. Om du använder en blandare så kör den på en låg hastig. 
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och pressa ut gasblåsorna ur degen genom att knåda den. 
  9. Forma degen till ca 35 kuvertbröd och lägg som på bakplåtspapper. 
  10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter. 
  11. Sätt ugnen på 225 grader. 
  12. Vill du pensla dom så vispa upp ett ägg lite lätt i ett glas o pensla kuvertbröden. Strö över vallmofrö eller liknande om ni vill pynta dom lite. 
  13. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter. 
  14. Låt dom bli gyllenbruna och svalna lite på ett galler. 
  15. Servera dom lite varma med smör och ost. 

Hoppas att ni gillar dom :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar