onsdag 27 september 2017

Chokladsufflé med apelsinsmak

Hittade ett recept på en god och väldigt enkel (!) chokladsufflé med apelsinsmak, ville testa denna då sufflé ska vara sååå svårt men denna verkade enkel, och den var perfekt för vanliga Svenssons så jag blev jätteglad :) 

Antalet beror på formarna, jag hade inga suffléformar så tog kaffekoppar, funkade  jättebra men kommer nog shoppa formar för denna blir det flera gånger. 

Ca 4-6 st

Till pensling:
Rumsvarmt! smör
Socker

Sufflé:
150 g mörk choklad, minst 70%
2 dl vispgrädde
4 ägg
1 1/2 apelsin, skalet
5 g maizena majsstäkelse (1-2 tsk)
5 g kakao
1 dl strösocker 

Börja med att pensla formarna, jag kladdade ut det istället med fingrarna och använde penseln på slutet. Dra med penseln uppåt i formen på slutet. 
Häll i strösocker och vänd runt i formen så all yta täcks ordentligt. 

Smält chokladen som du delat i mindre bitar i ett vattenbad.

Dela äggen, gula och vita för sig. 
Värm upp grädde, äggula, maizena, kakao och apelsinskal, börja med 1 apelsin och smaka av sedan om det behövs lite mer apelsinsmak, på medelvärme under konstant omrörning tills det tjocknat till en kräm, det går fort. 
Häll krämen över chokladen och blanda väl till en glansig kräm, smaka av om du ska ha mer apelsin i, riv i lite och blanda runt isåfall. 

Vispa upp äggvitan till ett hårt skum i maskin eller med elvisp, tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast och glansig maräng. 

Vänd försiktigt ner chokladkrämen med en slickepott i två omgångar.

Fyll en spritspåse med smeten. Formarna kan fyllas ända upp till kanten men ha gärna en centimeters marginal då de höjer sig i ugnen, ställ dom i kylskåpet i minst 1 timme. 

Sätt ugnen på ca 210 grader C, vanlig ugn. 

Grädda suffléerna i 9-11 minuter, beroende på storleken på formen. Suffléerna ska vara gräddade på ytan och lösa inuti. De höjer sig mot slutet och då är de klara. Tänk på att inte öppna ugnsluckan förrän det är dags att ta ut suffléerna! 
Servera suffléerna direkt så förbered tallrikarna undertiden suffléerna är i ugnen om ni vill ha några bär eller glass eller grädde till. 

Torka gärna bort lite socker från kanten, jag missade det, för syns skull. 


Riktigt goda! 

Riv gärna lite apelsinskal över glassen/grädden. 

Hoppas att ni gillar dom! 



Receptet kommer ursprungligen från Tidningen Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar