söndag 10 september 2017

Gratinerad kyckling

God och relativ enkel rätt som blir lite roligare att servera då man gör den i små portionsformar.

Till 4-5 personer behöver ni:

ca 500 g kyckling
2 1/2 dl vitt vin
1 tsk senap
2 dl crème fraiche
3 dl riven ost
färska champinjoner
1-2 förpackningar bacon à 140 g
1 röd paprika
1 morot
salt, citronpeppar, paprikapulver

Gör så här:
  1. Dela kycklingen i mindre bitar, ca 1x2 cm. Stek dom gyllene i lite smör och krydda med salt, citronpeppar och paprikapulver. 
  2. Tillsätt vinet och låt kycklingen småputtra under lock i ca 10 minuter. 
  3. Smörj 4-5 eldfasta portionsformar (har ni inga små så går det lika bra att använda en stor). 
  4. Fördela kycklingbitarna i formarna/formen men låt vinet vara kvar i pannan. 
  5. Rör ner senapen och créme fraichen i vinet och rör till en jämn sås. Låt den puttra i ca 5 minuter. Tillsätt ca 1 dl riven ost och låt den smälta i såsen, smaka av. 
  6. Fördela såsen över kycklingen och strö på 2/3 av osten. 
  7. Sätt ugnen på 225 grader C och sätt igång riset eller vad ni vill servera till kycklingen. 
  8. Ansa och skiva svampen. Kärna ur paprikan och tärna den. Skala moroten och fortsätt dra av små tunna skivor med skalaren. 
  9. Fräs bacon, morot (och svampen om alla äter det, det gör vi inte i detta huset så svampen fräser jag för sig) tillsammans i pannan. Fördela det över portionsformarna. 
  10. Lägg på den sista osten. 
  11. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills allt fått fin färg och är genomvärmt. 
Servera med en grönsallad och kokt ris. 


Smaklig spis! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar