Idag blev jag sugen på skinkstek, åkte o handlade ingredienserna o blev glad över att skinksteken var på erbjudande :)
Jag tänkte tillaga denna i min UltraPro-gryta, en Tupperweregryta som är som en lergryta i plast men man har ingen vätska i den, dock blir det väldigt mycket vätska i den när steken är klar :)
Det bästa med en gryta är att man kan i stort sett ha i vad man vill, det brukar alltid smaka bra :)
Det bästa med en gryta är att man kan i stort sett ha i vad man vill, det brukar alltid smaka bra :)
Har man ingen UltraPro (kan köpas relativt billigt på Tradera istället för på Tupperwerepartyn) så kan man göra denna steken i en lergryta med då måste man ha vätska i och lergrytan ska stå minst 30 min i kallt vatten innan man använder den, sedan ska man sätta in den i en kall ugn och inte en varm. Lergrytan behöver vänja sig vid värmen...
Det jag hade i Tupperweregrytan är:
- 1 skinkstek
- 2 gula lökar
- 1 grönt äpple
- några plommon (katrinplommon i påse)
- 3 morötter
- 1 spansk peppar
- 2 matskedar svartvinbärsgelé
- blomkål
- broccoli
- (fling)salt o peppar
- Grädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med att putsa skinksteken lite om det behövs, jag köpte en på ca 1,1 kg . man får räkna lite med att den krymper lite för att det försvinner endel vätska. Skär även några snitt över den här o där.
- Lägg några katrinplommon i skårorna i steken, stoppa in dom där de får plats typ ;)
- Gnid in lite flingsalt i köttet, jag blandade ett vanligt och ett smaksatt med karl johan-svamp men det är inte nödvändigt. Gnid även in lite peppar på steken.
- Skala morötterna och hacka dom i grova bitar sisådär 3 cm, lägg ungefär hälften i grytan.
- Skala löken och dela den i 4 klyftor, är det stora klyftor så kan man dela dom ytterligare en gång. Lägg i hälften i grytan.
- Hacka den spanska pepparn och lägg hälften i grytan.
- Dela äpplet i klyftor men skippa kärnhuset, lägg hälften i grytan.
- Lägg även i några plommon i grytan.
- Lägg i steken i grytan och lägg i resterande av de du har kvar på skärbrädan; lök, äpple, spanske peppar, några plommon o morötter.
- Ta ca 2 matskedar gelé och lägg över steken.
- Sätt in steken i ugnen i ca 1 timme i mitten av ugnen men tänk på att det är en Tupperweregryta så man ska inte ha nån vätska i.
- Dela blomkålen och broccolin i lagom stora bitar men lägg inte i dom i grytan än.
- Ös över lite av spadet över steken efter halva tiden.
- När steken varit inne i ca 1 timme så börja skala potatisen (om ni har potatis till) och koka den.
- Lägg i blomkålen och broccolin i grytan och sätt in den i ugnen igen.
- När blomkålen o broccolin är klara så dubbelkolla steken men vår var färdig, saftig och fin :)
- Häll upp några dl grädde i en gryta, jag hade nog 1½ - 2 dl. Hällde lite på fri hand så det är inte så noga, denna ska man ha till såsen.
- När grädden kokat upp så häll i all vätska från grytan, där sitter alla smakerna och det blev en underbart god sås som jag inte kunde sluta smaka på ;)
- Red den med en toppredning så den blir lite tjockare - klart :)
- Skär upp köttet och det är färdigt att serveras tillsammans med grönsakerna i grytan och gärna en sallad vid sidan om.
Hoppas att ni gillar den! Den är underbart god o väldigt enkel att göra :)
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar