Själva baktiden var ganska snabbt överstökad men däremellan ska de jäsa i två omgångar så det är bra om man ha lite annat pyssel att göra under tiden. :)
Frallorna var väldigt goda, fluffiga o precis så jag trodde att de skulle bli, smaken påminner lite som scones, fast mycket mjukare o saftigare när dom är varma, och underbart goda och som tunga bullar när de är kalla.
Mycket mäktiga märkte jag!! :)
Perfekta picknickfrallan!! :)
Ca 18 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
4 msk strösocker
2 äggulor
1000 g vetemjöl (ca 17½ dl)
3½ tsk salt
200 g smör
Pensling
2 msk smält smör (att pensla mellan bröden)
1 ägg + lite vatten om man vill
vallmofrö, pumpafrö, solrosfrön, sesamfrön eller nått annat gott att strö över.
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (kall) och rör tills jästen har löst sig.
- Rör ner socker och äggula.
- Tillsätt mjöl och salt och skiva till sist ned smöret.
- Arbeta degen i bakmaskin tills den gått ihop sig ordentligt, ca 10 minuter.
- Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfolie.
- Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1½ timme.
- Stjälp upp degen på oljat bakbord.
- Dela degen i ca 100 grams bitar. Rulla dom till avlånga längder, ca 10 cm långa, och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara ca 1 cm mellan dom och pensla sidorna med smält smör.
- Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vill ni så pensla bröden bröden med ägg o vatten o strö över med valfri topping, jag blandade, penslade hälften o lämnade hälften openslade.
- Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar