torsdag 5 maj 2016

Jordnötscheescake

Idag har vi haft familj o vänner här hemma för att hjälpa oss lite med trädgården och då jag inte visste hur många vi skulle bli så gjorde jag en cheesecake att bjuda på. 
Hittade en jordnötscheesecake hos Jennys matblogg som såg alldeles för läcker ut för att inte testa, och den var underbart god!

Lagom söt kolakräm, salta jordnötter och glassig cheesecake

Och inte svår att tillverka heller, men den tar lite tid pga frystiden. Det bästa är att göra denna dagen innan, men annars minst 5 timmar innan den skall serveras.  Men den är helt klart värt det!!


Ni behöver till en rund springform på 25 cm: 

1 burk karamelliserad mjölk
350 g salta jordnötter
3 ägg
1 dl socker
300 g Philadelphiaost 
1 msk vaniljsocker
ca 4½ dl grädde
200 g mjölkchoklad

Börja göra bottnen: 
Grovhacka ca 300 gram jordnötter. Blanda den med hälften av den karamelliserade mjölken till en krämig röra. 
Platta ut den i formen med avtagbara kanter och bottnen är klar.

Till själva cheesecaken behöver ni 3 bunkar/skålar. 
Börja med att vispa 4 dl grädde fluffig så att den bildar toppar. Diska av vispen noga för ni ska ha den sedan till äggviteskum. 

Riv mjölkchokladen, använder ni ett rivjärn så ta den sidan med de stora hålen.  

Dela ägg gula och vita i olika skålar. 
Rör ner socker o vaniljsocker med äggulorna och blanda ner philadelphiaosten. Rör runt så att det blandar sig väl. 
Använd den torra vispen (viktigt!) och vips äggvitorna till ett hårt skum, du ska kunna lyfta skålen över huvudet utan att behöva duscha efteråt.

Vänd ner äggulesmeten i äggvitan tillsammans med grädden och den rivna chokladen, vänd om försiktigt med en slickepott eller en slev. Men det ska ändå blandas väl. 
Häll smeten över jordnötsbottnen och frys in med plastfolie över. 
Spara resterande kolakräm, grädde och jordnötter till toppingen. 

Cheesecaken behöver som sagt vara i frysen i minst 5 timmar men helst över natten. 

Ta fram cheesecaken 20 minuter innan den ska serveras och lossa kanterna. 

Dags för topping :) 
Blanda den resterande halvan av karamelliserad mjölk med ca 3 msk grädde och fördela ut över cheesecaken, gärna så den rinner över kanten här o där. 
Strö över resten av jordnötterna. 
Klar att servera


Underbart krämig, god och perfekt att bjuda på! 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar